Elizabeth ter Meulen (lid Wijkraad De Leijen) en Martin van der Grift in juli 2015 bij De Timpe.
Elizabeth ter Meulen (lid Wijkraad De Leijen) en Martin van der Grift in juli 2015 bij De Timpe.

Omvang congresfunctie De Timpe aan banden gelegd.

Algemeen Algemeen

Raad van State tikt gemeente De Bilt op de vingers

door Henk van de Bunt

Woensdag 2 december heeft de Raad van State uitspraak gedaan in het beroep, dat Wijkraad De Leijen en Bewonersvereniging Bilthoven Noord hadden ingesteld over het bestemmingsplan Rembrandtlaan. De Raad van State perkt het gebruik van de congresfunctie in en veroordeelt de gemeente in de proceskosten.

Het bestemmingsplan maakt op de kop van de Rembrandtlaan te Bilthoven bouwplan De Timpe mogelijk met een oppervlakte van ruim 9000 m2, bestemd voor hotel-, restaurant- en congresfaciliteit, 55 appartementen, parkeergarage en extra horeca en detailhandel. Ook een kantoorgebouw van een kleine 3000 m2 maakt onderdeel uit van de ontwikkeling.

Capaciteit
Ank Schoorel van bewonersvereniging Bilthoven Noord: 'Bij de vaststelling van het bestemmingsplan Rembrandtlaan was geen enkele beperking voor de omvang van de congrescapaciteit opgenomen. De bewonersorganisaties vreesden door de grote omvang van de nieuwbouw direct aan de rotonde Jan Steenlaan/Soestdijkseweg een onacceptabele verkeerstoename en aanzienlijke parkeerproblemen. Met gevaarlijke situaties met name in de ochtendspits voor de 3500 fietsende scholieren die daar voorbijkomen. De Raad van State heeft nu uitgesproken dat in het bestemmingsplan een bepaling opgenomen dient te worden dat de congrescapaciteit in het plangebied De Timpe beperkt tot maximaal 1800m2'.

Opdracht
'Aan de gemeenteraad van De Bilt is opgedragen om binnen 4 weken na de uitspraak het bestemmingsplan in die zin aan te passen. Wel oordeelt de Raad van State dat, uitgaande van maximaal 1.800m2 congresruimte, de parkeer- en verkeersdruk van de nieuwe ontwikkeling nog acceptabel is. De bewonersorganisaties vragen zich echter af of die parkeer- en verkeersdruk ook nog acceptabel is als het bestemmingsplangebied, dat nu nog deels braak ligt, verder ontwikkeld wordt. Zo geeft het beeldkwaliteitsplan voor dit gebied mogelijkheden aan voor grootschalige ontspanningsactiviteiten, evenals een groot kantoorgebouw naast De Timpe. Ook betwijfelen de organisaties of de ondergrondse parkeergarage voldoende ruimte biedt voor alle voorziene functies in De Timpe. Fors dubbelgebruik van de parkeerplaatsen voor hotel/congres zal immers noodzakelijk zijn'.

Toezeggingen
Hanneke Brosi namens Wijkraad de Leijen vervolgt: 'De Raad van State heeft vastgesteld dat bij het bestemmingplan een rapport over de luchtkwaliteit ontbrak. Een omissie van de gemeente. Tijdens de zitting heeft de gemeente uiteindelijk het rapport overlegd. Verder deed de initiatiefnemer voor de bouw van De Timpe tijdens de zitting een tweetal belangrijke toezeggingen. Ten eerste dat op het terrein van De Timpe een keerlus voor het bevoorradingsverkeer zal worden aangelegd, zodat de verkeersveiligheid op de Rembrandtlaan wordt bevorderd. Verder dat bij de uitwerking van het bouwplan voor De Timpe overlegd zal worden met de omwonenden over de exacte situering en uitvoering van de in- en uitrit van de parkeergarage.

Kritisch
Martin van der Grift (Wijkraad de Leijen) vult aan: 'Met de forse inperking van de congresfunctie door de Raad van State, de uitkomsten van het alsnog opgeleverde milieurapport en de toezeggingen van de initiatiefnemer tijdens de zitting, oordeelt de Raad van State dat het bestemmingsplan verder intact kan blijven. Omdat veel van de bezwaren van de bewoners betrekking hebben op de verkeersveiligheid en het parkeren, zullen met name deze zaken tijdens de uitvoeringsfase van de bouwplannen zeer kritisch door de bewonersorganisaties worden gevolgd. De bewonersorganisaties hebben een belangrijke rol gespeeld in de wijzigingen van het bestemmingsplan, ook tijdens de vaststellingsprocedure van het plan door de gemeenteraad. Bij de Raad van State hebben de bewonersorganisaties dan ook te kennen gegeven dat het niet hun taak is om alle mogelijke slordigheden en bepalingen die strijdig zijn met het gemeentelijke beleid aan de kaak te moeten stellen. De inwoners van de gemeente hebben er recht op en moeten erop kunnen vertrouwen dat de overheid zorgvuldig werkt. In dit geval is dat naar de mening van de bewonersorganisaties onvoldoende gebeurd'.

Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen bij Ank Schoorel (ankeschoorel@hotmail.com), Hanneke Brosi (hanneke.brosi@live.nl) en Martin van der Grift (malistede@kpnplanet.nl).

Schouder aan schouder in januari 2015: vertegenwoordigers van de samenwerkende belangengroepen naast verontruste buurtbewoners.