Dat wil ik 'effe' kwijt…

Algemeen Dat wil ik effe kwijt.....

Over het nieuwe station

Bilthoven, die fantastische wereldstad heeft een zijn statuswaardig station gekregen, met superveilige onderdoorgangen apart voor fietsers en voor auto's, die overigens vaak in de file staan, maar dat hoort erbij zullen we maar zeggen…

Prachtig is het allemaal: die onderdoorgang, du jamais vu (nooit eerder gezien red.), net een koninklijke allee; en dan de aankleding van het geheel, zo mooi met al dat lichtgrijs en met die moderne roestige platen; ook zijn er diverse fietsenstallingen met bovendien twee verdiepingen, slim afgekeken hoor, nu kan er extra veel gras of zo komen. En last but not least zijn er maar liefst wel drie liften!

Hiermee kom ik aan mijn belangrijkste punt: de wandelaar/ fietser, die aankomt over de Spoorlaan en het fiets/wandelpad over de autotunnel, treft alleen een trap aan om af te dalen naar de onderdoorgang; het is een luxueus uitgevoerd design, breed en lang, met een gleuf voor de fiets, dat wel,, maar het is niet toegankelijk voor rolstoelen, kinderwagens en andere. Een lift ontbreekt, zoals die er wel is aan de overkant, bij de boekhandel. Men kan zeggen dat je kunt omlopen langs de fietsersafdaling, maar datzelfde geldt voor de situatie aan de overkant, waar de trap aanzienlijk minder hoog is.

En dan iets anders: die fiets, waar laat ik die? De stalling aan 'mijn' kant is altijd vol v.w.b. de lage plaatsen - de hoge zijn voor velen te zwaar en te lastig te bedienen. Een groot bord waarschuwt, dat je een boete of in beslagname riskeert, wanneer je fiets niet in de daarvoor bestemde rekken staat…

Van lieverlee kun je de fiets dan maar ergens anders neerzetten, bijvoorbeeld voor een huis in een van de lanen, gezellig voor de bewoners. Je neemt dan voor het laatste stuk gewoon de benenwagen.

Au voor de ouderen, maar daar zit de architect niet mee die al dit schoons bedacht. 

Vera Bouma