In subgroepen wordt het preventieve materiaal gedemonstreerd, zoals aan sportverzorgers Jan Rigter (Hollandsche Rading) en zijn dochter Jonne.
In subgroepen wordt het preventieve materiaal gedemonstreerd, zoals aan sportverzorgers Jan Rigter (Hollandsche Rading) en zijn dochter Jonne.

Samenwerking bij het voorkomen van verzwikkingen

Algemeen Algemeen

Fysiotherapiepraktijk en Beweegcentrum Karstens en van der Meijden organiseerde woensdag 2 december een voorlichtingsbijeenkomst waarin de nieuwste ontwikkelingen bij het voorkomen van enkelverzwikkingen aan de orde kwamen.

door Henk van de Bunt

Deelnemers waren zowel collega fysiotherapeuten als ook verzorgers van de diverse sportverenigingen, waarmee de organiserende praktijk al intensief samenwerkt. Een aantal leden van die verenigingen fungeerde ook als 'proefkonijn', waardoor de nieuwe ontwikkelingen ook meer visueel konden worden gemaakt.

Nieuw
Er is een nieuw product ontwikkeld voor iedereen, die de enkels niet meer wil verzwikken; in het bijzonder voor sporters (80% van alle verzwikkingen vindt bij hen plaats), waarmee je vrij en explosief kunt sporten en bewegen zonder zorgen. Een op maat gemaakte externe enkelband biedt effectieve bescherming. De band werkt als een veiligheidsriem voor de enkel die op spanning komt te staan wanneer je dreigt te verzwikken De band wordt niet aangespannen zolang je normale sportbewegingen maakt en dat zorgt voor veel bewegingsvrijheid.

Patent
Het ontwerp is gepatenteerd n.a.v. onderzoek bij de TU Delft en het Erasmus Medisch Centrum. TU Delft en het Erasmus Medisch Centrum onderzoeken continu het gebruik van de externe enkelband onder meer dan 100 sporters. Zij geven aan dat de band een stabiel gevoel geeft, terwijl de enkel wel vrij kan worden bewogen; de band wordt comfortabel en gebruiksvriendelijk bevonden.