Aan het einde van iedere werkdag worden winkel en werkruimtes spik en span achter gelaten.
Aan het einde van iedere werkdag worden winkel en werkruimtes spik en span achter gelaten.

Landwaart krijgt HACCP certificaat

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Eind oktober ontving Landwaart in Maartensdijk de fel begeerde en benodigde systeemcertificatie. Dat betekent dat het voedselveiligheidssysteem van het bedrijf is geëvalueerd en voldoet aan de daarvoor opgestelde landelijke eisen.

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) is een voedselveiligheidssysteem. Van elke fase in de productie brengt het bedrijf in kaart wat er fout kan gaan en hoe dit kan worden voorkomen. Zo ontstaat er een veilig product voor de consument.

Verplicht
Voedsel is een primaire levensbehoefte. Daar wordt in ons land voorzichtig mee omgegaan. Tal van toezichthoudende overheidsdiensten, zoals bijvoorbeeld de Keuringsdienst van Waren, zien erop toe dat voedingsmiddelen vanaf productie tot op het bordje van de consument met de grootst mogelijke zorg worden omringd. Daarom zijn bedrijven die voedsel produceren of verwerken ook verplicht een HACCP-plan op te stellen. HACCP valt onder de Europese wetgeving en is grondlegger voor onder andere de hygiënecode.

Alles OK
Het certificaat is voor wat Landwaart betreft duidelijk; het beslaat het gehele bedrijf: 'Het bedrijfssysteem is geëvalueerd en voldoet aan de eisen voor wat betreft de productie en transport van gesneden, panklare groente, gesneden rauwkosten, rauwkosten met dressing, kant en klare maaltijden, kant en klare soepen, sappen en taarten.