V.l.n.r. secretaris-penningmeester Henk van Luijn, voorzitter Roland Schneider en de bestuursleden Roland Defaix en Hans Hertsenberg.
V.l.n.r. secretaris-penningmeester Henk van Luijn, voorzitter Roland Schneider en de bestuursleden Roland Defaix en Hans Hertsenberg.

Omwonenden bijgepraat over Structuurschets

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Op de algemene ledenvergadering van de Huurdersvereniging Spreeuw- Kramsvogellaan (HVSK) op 9 november in de Koperzaal van De Koperwiek, gaf  Ellen Thier van Hart VOOR Bilthoven een videopresentatie over de Structuurschets Bilthoven Centrum Oost.

De structuurschets is op eigen initiatief opgesteld door de Klankgroep Centrum Bilthoven. In de klankbordgroep, die inmiddels acht jaar bestaat, zijn ondernemers, bewoners en maatschappelijke groeperingen vertegenwoordigd. De groep heeft zich intensief bemoeid met wat er in en rond het centrum is gebeurd en staat te gebeuren. De klankbordgroep mag gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen en bij besluitvorming gaat dit advies mee naar de raad.

Uitgangspunten
De klankbordgroep constateerde dat voor het rommelige en deels verloederde gebied tussen de Julianalaan, Koperwieklaan, Sperwerlaan en De Kwinkelier op dit moment geen ruimtelijke visie bestaat. 'Centrum Oost is een integraal onderdeel van het centrumgebied van Bilthoven en bestaat uit meer dan alleen winkels', vertelt Ellen Thier. 'Het is een dorps gebied maar er moet wel wat worden toegevoegd.' In de schets is een samenhangend pakket van vijf uitgangspunten benoemd. Een compact winkelcentrum met subregionale functie, het toevoegen van woningen en maatschappelijke voorzieningen, ruimtelijke structuren door zichtlijnen en veilige verkeersontsluiting, toekomstbestendig door gefaseerde realisatie en het moet realistisch en haalbaar zijn.

Allure
Een verlengd Uilenpad wordt in de schets de nieuwe verbindingsader tussen winkelgebied Julianalaan en De Kwinkelier. Op het Kwinkelierplein zou een publiekstrekker moeten komen, zoals een versmarkt. De Centrumkerk wordt het beeldicoon van centrum oost. In de structuurschets wordt aandacht besteed aan het imago van Bilthoven. Dat is groen, dorps en kwaliteit en service stellen wat voor. Kortom het heeft allure.

Ellen Thier hield een boeiende presentatie.