Jacqueline Teunissen ziet er naar uit de nieuwe locatie in gebruik te nemen.
Jacqueline Teunissen ziet er naar uit de nieuwe locatie in gebruik te nemen.

Plannen voor nieuwbouw 't Mereltje toegelicht

Algemeen Algemeen

Bewoners konden dinsdag 24 november in de Centrumkerk kennisnemen van plannen voor het perceel Julianalaan 50 Bilthoven. De gemeente heeft concrete stappen en afspraken voor een nieuw gebouw op die plek gemaakt met initiatiefneemster Jacqueline Teunissen van Kinderopvang 't Mereltje.

door Guus Geebel

Gemeentelijk projectleider Wilco de Rooij licht het concept ruimtelijke randvoorwaarden voor de plannen toe aan de hand van een beeldpresentie. Hij begint de presentatie met een terugblik. In november 2007 stemde de gemeenteraad unaniem in met het stedenbouwkundig ontwerp als ruimtelijk kader voor de herontwikkeling van de betreffende locatie. Er werd in 2008 een plan uitgewerkt voor het realiseren van een tuinmarkt, een fysiotherapiepraktijk en een twintigtal appartementen. Die plannen gingen niet door. Ook een plan B leidde niet tot overeenstemming en er vond geen besluitvorming plaats. Daarna stelden de fysiotherapeut, kinderopvang en school een volumestudie op om te onderzoeken of hun wensen inpasbaar zijn. De gemeente geeft enkele randvoorwaarden mee en in december 2013 vindt overleg plaats met bewonersverenigingen over eerste resultaten. Tijdens de verdere uitwerking in 2014 vond de fysiotherapeut een andere locatie en ontstond een nieuwe situatie.

Randvoorwaarden
Wilco de Rooij gaat voor het nieuwe plan in op de ruimtelijke randvoorwaarden, die later ter vaststelling aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Het gaat om een gebouw voor kinderopvang over twee verdiepingen met in de kap maximaal vier appartementen. Tussen de school en het nieuwe gebouw is op de eerste verdieping een traverse gepland. Er komen voorzieningen voor auto's, fietsers en voetgangers en een fietsenstalling met 270 plekken. Ook is gedacht aan groen en speelplekken. Ontsluiting voor fietsers loopt vanaf de Julianalaan en de Koperwieklaan. Kinderopvang 't Mereltje heeft vijf vestigingen voor dagopvang, centraal gelegen in De Bilt, Bilthoven en in Zeist. Jacqueline Teunissen begon in 1996 met kinderopvang in haar achtertuin met vijf kinderen. De bedoeling is in de nieuwe locatie iets meer kinderen op te vangen dan nu het geval is. 'In de Julianaschool vangen we op dit moment 120 kinderen per dag op.'

Procedure
Op een vraag wat de stand van zaken voor het plan op dit moment is, vertelt Wilco de Rooij dat eerst tot en met 6 december opmerkingen kunnen worden ingediend. 'Daarna gaan we aan de slag. Uiteindelijk zal dat leiden tot een raadsbehandeling begin 2016, waarbij de randvoorwaarden worden vastgesteld. De verdere procedure neemt ongeveer een jaar in beslag. Als het bouwplan akkoord is en het nieuwe bestemmingsplan is vastgesteld, zal het gebouw in 2018 geopend kunnen worden. Wethouder Hans Mieras benadrukt dat we aan het begin van het proces staan en we de randvoorwaarden nog in de gemeenteraad moeten vaststellen. 'Als de randvoorwaarden begin 2016 zijn vastgesteld en de bestemmingsplanprocedure aan de orde komt, is er de gelegenheid daar iets van te vinden.' De wethouder adviseert daar gebruik van te maken.

Bewoners bestuderen de opgehangen kaarten.