Vrijwilligster Corrie in de weggeefwinkel.
Vrijwilligster Corrie in de weggeefwinkel.

Weggeefwinkel pikt pand Autobedrijf Verkerk in

Algemeen Algemeen

Henk Verkerk, eigenaar van autobedrijf Volvo is niet blij met de weggeefwinkel in zijn voormalige pand aan de Prins Hendriklaan in Bilthoven. Nadat hij een kijkje wilde nemen in zijn oude pand, bleek hij niet naar binnen te kunnen. De sloten van de deuren waren dichtgekit en aan één der deuren van zijn voormalige garage hing het bordje 'gekraakt'.

door Walter Eijndhoven

Het zal je maar gebeuren, je eigen pand niet kunnen betreden. Verkerk vertelt: 'Vlak voor de kerstdagen, eind vorig jaar, wilde ik ons voormalige pand binnengaan, maar werd mij dit belet doordat de sloten onklaar waren gemaakt. Ik was op z'n zachtst gezegd onaangenaam verrast. Krakers hadden zich helaas toegang verschaft tot mijn pand en alles was gebarricadeerd. In februari 2013 is ons bedrijf naar het nieuwe bedrijventerrein aan de C. de Haasweg in Bilthoven verhuisd en het is de bedoeling dat op ons oude terrein huizen gebouwd worden. Door gedoe met benodigde vergunningen duurt alles langer dan ik eigenlijk wil'.

Wegwerpmaatschappij
Omdat het oude pand al meer dan anderhalf jaar leegstond, trok het de aandacht van een groepje krakers en besloten zij het leegstaande gebouw te betrekken. Rein, één der krakers: 'Op 15 december vorig jaar zijn wij hier ingetrokken. Natuurlijk was het gas en licht allang afgesloten, dus het was hartstikke koud toen wij het pand betrokken. Met één telefoontje hebben wij alles weer laten aansluiten, op onze eigen kosten, en hebben wij hier een weggeefwinkel gevestigd, als een soort protest tegen de wegwerpmaatschappij'. Iedereen die iets over heeft, van gebruikte glazen, boeken, cd's en kleding tot aan oude televisietoestellen, kan hier zijn spullen afgeven. Maar ook als je iets nodig hebt, kan het gewoon worden meegenomen, gratis. Corrie Korver uit De Bilt en vrijwilligster bij de weggeefwinkel vult aan: 'De weggeefwinkel is alleen op vrijdag geopend en inderdaad kan iedereen hier iets komen brengen, maar ook ophalen, voor niks'.

Overeenkomst
Verkerk is uiteindelijk, in goede harmonie, een overeenkomst aangegaan met de vier krakers. Tot volgend jaar zomer mogen zij de weggeefwinkel runnen in de voormalige garage. Verkerk: 'Ik hoop dat na de zomer alle vergunningen in orde zijn en dat wij kunnen beginnen met de sloop van het oude pand. Het is de bedoeling dat vier nieuwe huizen worden gebouwd, twee twee-onder-één-kappers, in de prijsklasse van 5,5 tot 6,5 ton'. De krakers zullen dan weer op zoek moeten naar nieuwe ruimte.

Henk Verkerk voor zijn nieuwe pand op het bedrijventerrein.