De Amerikaanse eik staat bekend om zijn prachtige herfstkleuren.
De Amerikaanse eik staat bekend om zijn prachtige herfstkleuren.

Dat wil ik 'effe' kwijt…

Algemeen Dat wil ik effe kwijt.....

Exoten

Dagelijks wandelen veel bezoekers door het bos van de Biltse Duinen, laten er hun hond uit en genieten op dit moment van de schitterende kleuren die de herfst ons biedt.

Helaas zullen veel bomen als het aan Het Utrechts Landschap ligt het volgend jaar niet halen. Want met aan ergernis grenzende verbazing zie ik dat om verschillende bomen een oranjerode ring is gespoten. Deze bomen zullen omgezaagd worden. Een enkel grove den, maar de meeste ringen zijn aangebracht om Amerikaanse eiken. En juist deze boom geeft met zijn immense kleurenpracht sfeer aan de herfst.

In een bos, waarin al jaren nauwelijks onderhoud werd gepleegd omdat er geen geld voor was, wordt nu omdat er nu schijnbaar wel geld voor is, deze pracht, omdat het volgens Het Utrechts Landschap exoten zijn, omgezaagd. Droevig en onbegrijpelijk dat deze soort die al een kleine tweehonderd jaar in ons land één van de smaakmakers is van de herfst, moet verdwijnen uit ons bos.

Mogelijk dat Het Utrechts Landschap bij zichzelf te rade gaat en gaat inzien dat beheer anders is dan mooie kleurrijke bomen verwijderen uit een toch al mager onderhouden stukje natuur.
Franz van de Kuil
Bilthoven.