Tuincentrum, dierenbenodigdheden én dierenarts op de Universiteitsweg 2 blijft stof voor discussie.
Tuincentrum, dierenbenodigdheden én dierenarts op de Universiteitsweg 2 blijft stof voor discussie.

Commissievergadering bespreekt tuincentrum

Algemeen Politiek

In de commissie Openbare Ruimte werd donderdag 15 oktober de aanvraag gebruiksverruiming Universiteitsweg 2 De Bilt voorbereid. De commissie besloot om in de raadsvergadering van 29 oktober de ontwerpverklaring van geen bedenkingen te behandelen voor het afwijken van de ruimtelijke regels ten behoeve van de verkoop van dierenbenodigdheden en een dierenartsenpraktijk.

door Guus Geebel

Het beslispunt in het raadsvoorstel om het definitief afgeven van de omgevingsvergunning, na het inwachten van zienswijzen, te delegeren aan B en W werd geschrapt. Er zijn twee insprekers in de commissievergadering. Dierenarts Marien Korthals Altes vindt dat de raad deze verklaring niet kan afgeven omdat die feitelijke onjuistheden bevat. 'De raad wordt nu weer foutief geïnformeerd over een voorstel tot gebruiksverruiming.' Hij vraagt zich af hoe het kan dat B en W niet toetsen aan het eigen bestemmingsplan. 'Er wordt 1017 vierkante meter detailhandel extra gecreëerd terwijl het al moeilijk is de huidige leegstand op te lossen.'  Hij noemt het traject eindeloos. 'Ik kan nu pas mijn verhaal over de stand van zaken doen.' Korthals Altes vindt dat de gemeente gemakkelijk een besluit heeft genomen dat niet conform de wetgeving en het bestemmingsplan is.

Vragen
Dick Hamhuis spreekt in namens de bewonersvereniging Kloosterpark. Hij zegt geen bezwaar tegen een tuincentrum te hebben, wel tegen het toestaan van meer functies. De bewonersvereniging zal een zienswijze over de verklaring van geen bedenkingen indienen. Johan Slootweg (SGP) mist een toetsing aan het detailhandelsbeleid. Tiny Middleton (Bilts Belang) vraagt of het college niet te voorbarig is geweest. Krischan Hagedoorn (PvdA) wil weten waarom gekozen is voor snelheid boven zorgvuldigheid. Henk Zandvliet (GroenLinks) wil weten wat een dierenkliniek voor openingstijden betekent.

Voorzichtig
Wethouder Hans Mieras constateert veel ongerustheid over de uitbreiding van Ranzijn. Hij noemt het gebied heel bijzonder, maar vindt dat er voorzichtig mee is omgegaan. 'Er is een omgevingsvergunning verstrekt waarvoor een voorlopige voorziening is gevraagd die niet is gekomen. De bezwarencommissie heeft gevraagd aan welke verkeersnormen er is getoetst en noemt de economische onderbouwing onvoldoende. De opvatting van het college dat dierenactiviteiten passen in het huidige bestemmingsplan deelt de bezwarencommissie niet. 'We waren ervan overtuigd dat het begrip tuincentrum dat wel toeliet', aldus wethouder Mieras bij de beantwoording van de vragen.

Acties
'We hebben de twee gegronde bezwaren van de bezwaarschriftencommissie gerepareerd. Er is een betere economische onderbouwing gekomen en we hebben aangegeven aan welke verkeersnormen is getoetst. Daarop hebben we de omgevingsvergunning gepubliceerd. Er is een gang naar de rechter geweest van mensen die het daar niet mee eens zijn. Wij denken dat we het goed gedaan hebben en wachten af. Het feit dat we de omgevingsvergunning hebben afgegeven zonder de raad te informeren komt omdat het een binnenplanse afwijking betreft.'

Seizoen
Wethouder Hans Mieras: 'De vraag die voorligt is, wil de raad het verzoek van Ranzijn honoreren om in afwijking van de bestaande ruimtelijke regels de dierenartsenpraktijk en verkoop van dierenbenodigdheden toe te staan. Die bevoegdheid heeft de raad. Het college heeft er begrip voor dat tuincentra met minder seizoensafhankelijke activiteiten de zaak op de been willen houden. We zien geen vergroting van de parkeerdruk.' Tiny Middleton mist een reactie van de  bezwaarschriftencommissie. De wethouder zegt toe die te zullen toesturen.

Voorzitter van de commissie Openbare Ruimte Pim van de Veerdonk.