Cynthia Vrijsen (links) en Marianne Houkamp zijn de nieuwe consulenten van het Steunpunt Mantelzorg De Bilt.
Cynthia Vrijsen (links) en Marianne Houkamp zijn de nieuwe consulenten van het Steunpunt Mantelzorg De Bilt.

Steunpunt Mantelzorg De Bilt zorgt voor balans

Algemeen Algemeen

De nieuwe consulenten van het Steunpunt Mantelzorg De Bilt Cynthia Vrijsen en Marianne Houkamp hebben het programma voor het seizoen 2015/2016 grotendeels klaar. Naast bestaande activiteiten worden er ook nieuwe activiteiten opgestart gericht op de werkende en jonge mantelzorgers.

door Marijke Drieenhuizen

Het Steunpunt Mantelzorg is er voor alle mantelzorgers in de gemeente De Bilt. Verleen je langdurig en onbetaald zorg aan een ander met een ziekte of beperking dan ben je mantelzorger. De omvang van de zorg kan verschillen van eenmaal per week boodschappen doen voor een zieke buurvrouw, tot 24 uur per dag 7 dagen per week het verzorgen van een dementerende partner. Zorgen voor die ander kan zwaar worden of vragen oproepen en de consulenten van het Steunpunt kunnen mantelzorgers hierin adviseren en begeleiden.

Consulenten
Cynthia Vrijsen is voor velen een oude bekende: zij was jaren adviseur wonen, welzijn en zorg binnen de gemeente De Bilt. Marianne Houkamp is april 2015 begonnen met haar werk voor het Steunpunt. Zij heeft gewerkt als trainer/coach, projectleider en sociaal ondernemer en zal ook vanuit haar eigen ervaring als mantelzorger zich inzetten om anderen verder te helpen. Bij het Steunpunt staan 160 mensen geregistreerd als mantelzorger. Marianne Houkamp: 'Er zijn er echter veel meer. Wij gaan ons inzetten om deze mensen te bereiken en waar mogelijk hen ook te adviseren en begeleiden'.

Activiteiten
De eerste activiteit is een bijeenkomst met de titel Mantelzorg en zorg voor jezelf. Deze bijeenkomst is op woensdag 16 september van 19.00 tot 21.30 uur in de grote zaal van het Servicecentrum De Bilt aan de Prof. dr. P.J.W. Debijeweg 1. Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op het vinden van de juiste balans tussen zorgen voor de ander en zorgen voor jezelf. Aanmelden kan via mantelzorg@mensdebilt.nl of telefonisch 030 7271556. Andere bijeenkomsten gaan in op dementie, netwerken voor mantelzorgers, PGB en Wmo. De folder is af te halen bij elk servicecentrum. Huisartsen en bibliotheek en via www.mensdebilt.nl

De werkende mantelzorger
Eén op de zes mantelzorgers combineert de zorg met een betaalde baan. Cynthia Vrijsen: 'Dat is een zware en soms lastige opgave. Zorgtaken en werktijden kunnen elkaar overlappen en dat levert met regelmaat stress op. Er zijn echter wettelijke regelingen waar werkgevers zich minimaal aan dienen te houden. Daarnaast zijn steeds meer werkgevers bereid om waar mogelijk aanpassingen te doen aan werktijden of arbeidsduur. Tijdens de bijeenkomst op 10 februari volgend jaar gaan wij daar dieper op in. We gaan vooraf proberen om in contact te komen met werkende mantelzorgers door in lunchtijd bij bedrijven binnen te stappen maar ook gaan we in elke kern op zoek naar werkende mantelzorgers. We hopen veel mensen te bereiken en hen handvatten te bieden bij hun dubbele taken'.

Project Van Waarde
Een nieuwe activiteit is ook het Project Van Waarde. Hierbij wordt gezocht naar vrijwilligerswerk voor mensen met beginnende geheugenproblemen. Het werk sluit zoveel mogelijk aan bij de kwaliteiten en ervaring van de vrijwilliger. Marianne Houkamp: 'Samen gaan we kijken hoe we passend vrijwilligerswerk kunnen vinden. Op deze manier kunnen ze toch actief blijven en meedoen in de samenleving en 'van waarde' blijven'. Meer informatie: tel. 030 7440595 of 06 28929118´.

Cliëntondersteuning
Cynthia Vrijsen en Marianne Houkamp kunnen mantelzorgers ook ondersteunen bij de keukentafelgesprekken die hun zorgvrager met het Mens Op Maatteam voert. Dat kan gaan van het vooraf voorzien van informatie tot het daadwerkelijk deelnemen met de mantelzorger en de zorgvrager aan het keukentafelgesprek. Beide consulenten zijn voor vragen, informatie en advies bereikbaar op tel.030 7271556 of via de mail: c.vrijsen@mensdebilt.nl of m.houkamp@mensdebilt.nl