Tijdens de aftrap van jaarlijkse collecte reikte de burgemeester en Bart Hellendoorn tal van onderscheidingen uit aan de collectanten.
Tijdens de aftrap van jaarlijkse collecte reikte de burgemeester en Bart Hellendoorn tal van onderscheidingen uit aan de collectanten.

Iedereen verdient een morgen

Algemeen Algemeen

Van 6 tot en met 12 september houdt het KWF weer de jaarlijkse collecte. In de oude raadszaal van gemeentehuis Jagtlust: werd donderdag 27 augustus de aftrap gegeven.

door Henk van de Bunt

In ons land krijgen per jaar ongeveer 95.500 Nederlanders kanker. Dit zijn elf mensen per uur! Dit aantal stijgt zelfs, naar 123.000 per jaar in 2020. Dit heeft alles te maken met de vergrijzing. Kanker is grotendeels een ouderdomsziekte. Meer dan twee derde van alle kankerpatiënten is ouder dan 65 jaar. Onderzoek naar kanker blijft dus hard nodig. Om het aantal mensen dat kanker krijgt terug te dringen, om te zorgen dat er minder mensen overlijden, en om de behandelingen nauwkeuriger, effectiever en minder belastend te maken. Iedereen verdient een morgen, is het thema van de nieuwe campagne van KWF Kankerbestrijding. In deze campagne zien we wat 'morgen' betekent voor patiënten, ex-patiënten, en niet-patiënten en wat KWF daaraan bijdraagt.

Alle kernen
Ruim 350 collectanten zullen deze week op pad zijn in de gemeente De Bilt om een bijdrage voor KWF-kankerbestrijding op te halen. Burgemeester Arjen Gerritsen gaf op donderdag 27 augustus daartoe het startschot. Tijdens de bijeenkomst op Gemeentehuis Jagtlust werd een groot aantal collectanten, dat zich al jaren inzet voor KWF kankerbestrijding, in het zonnetje gezet. Burgemeester Gerritsen en KWF regiocoördinator Bart Hellendoorn reikten KWF-onderscheidingen uit.

Samen
Nel Verkroost is secretaris van de afdeling De Bilt van het KWF: 'De samenvoeging van de zes kernen binnen De Bilt is feitelijk een administratieve samenwerking. Alles blijft naar buiten toe gelijk; een administratieve verbetering en kostenbesparing voor KWF kankerbestrijding. Voorheen had iedere kern een afzonderlijk bestuur en bankrekening. Door de samenvoeging is er nu één club met één bestuur, één secretariaat en één bankrekening. Vorig jaar zijn we voorzichtig begonnen met de omzetting: nu geldt deze opzet voor het tweede jaar en zijn we gezamenlijk bezig om KWF Kankerbestrijding te promoten en meer collectanten te werven want 'Samen komen we steeds dichterbij'.

Opzet
Dat gezamenlijke is terug te vinden in de nieuwe organisatievorm met oude en bekende namen. Het bestuur wordt gevormd door voorzitter Iet van der Felz (Bilthoven), penningmeester Anja Donker (Bilthoven), secretaresse Nel Verkroost (De Bilt) en alg. bestuurslid Sonja Paauw (De Bilt) en kent vervolgens de commissieleden Corrie Bosman (Maartensdijk), Adrie van Egmond (Maartensdijk), Rianne de Kruijff (Westbroek), Elly Leeksma (Hollandse Rading en Lourens Huisman (Groenekan).

Onderscheidingen
Burgemeester Arjen Gerritsen reikte onderscheidingen uit aan mevrouw Hardeman uit Bilthoven (56 jaar collecteren), mevrouw Van Hoffen uit Maartensdijk (41 jaar collecteren), mevrouw Kooiman-Huisman uit De Bilt (38 jaar collecteren), mevrouw Coenraats uit De Bilt (34 jaar collecteren) en mevrouw Mondé uit Bilthoven; zij collecteert dit jaar voor de 35e keer. Mevr. Mondé heeft het collecteren van haar man overgenomen na zijn overlijden. Ook werden drie wijkhoofden door de burgemeester onderscheiden: Tjeerda Bron (40 jaar inzet)  en Sonja Paauw en Jenneke Zaal (beiden 25 jaar inzet). Aansluitend worden door Bart Hellendoorn met hulp van het bestuur de overige onderscheidingen uitgereikt.