Afbeelding

Meer inwoners tegemoetkoming huishoudelijke hulp

Algemeen Politiek

Het college van burgemeester en wethouders van De Bilt heeft besloten om de regeling voor tegemoetkoming van de kosten voor huishoudelijke hulp te verruimen. De inkomensgrens gaat omlaag waardoor er meer huishoudens in aanmerking komen. Ook het aantal uren hulp wordt verhoogd. De verruimde regeling gaat op 1 oktober in.

De thans geldende regeling houdt in, dat inwoners met behulp van de U-pas in aanmerking kunnen komen voor een financiële bijdrage in de kosten van huishoudelijke hulp. Sinds de start van deze regeling op 1 april maakten 85 inwoners ervan gebruik. Na een evaluatie van de eerste maanden wil het college vanaf 1 oktober meer inwoners voor de regeling in aanmerking laten komen. De aanpassingen van de regeling zijn gedaan na overleg met de Ouderenraad en de Wmo-adviesraad.

Verruiming
De regeling voor de tegemoetkoming in de kosten van huishoudelijk hulp is op drie punten verruimd:
1. De inkomensdrempel is verlaagd. Niet langer is het bruto-inkomen bepalend, maar het belastbaar inkomen. Hierdoor komen meer inwoners in aanmerking.
2. De doelgroep is verruimd. Daarbij gaat het met name over minder-validen met een Wmo-indicatie, die niet eerder een aanvraag voor hulp bij het huishouden hebben ingediend.
3. Uitbreiding van het aantal uren huishoudelijke zorg van 2,5 naar 3 uur per twee weken. Ook wordt het mogelijk tijdelijk extra uren in te zetten bijvoorbeeld tijdens een  periode van ziekte. Het tarief voor het abonnement blijft in 2015 ongewijzigd: € 25.

Om voor de regeling in aanmerking te komen, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Deze staan in de beleidsregels Algemene voorziening huishoudelijke hulp, die op de gemeentelijke website te vinden zijn.

Betere balans
Verantwoordelijk wethouder Anne Brommersma vindt dat de beschikbare middelen nu beter worden ingezet: 'Ik vind het belangrijk, dat de mensen die de hulp het hardst nodig hebben, die ook krijgen. Daarom is het goed dat we de regeling voor meer mensen toegankelijk kunnen maken'. Voor meer informatie Wijkservicecentra Mens, tel. (030) 744 05 95.