Eén van de gerestaureerde kassen.
Eén van de gerestaureerde kassen.

Restauratie historische kassen afgerond

Algemeen Natuur & Milieu

De historische kassen van Tuinderij Eyckenstein in Maartensdijk zijn gerestaureerd. Op zaterdag 12 september - tijdens open monumentendag- zal daar ruim aandacht aan worden besteed.

Namens Landgoed Eyckenstein zal Otto van Boetzelaer samen met tuinder Luuk Schouten om 12.00 uur de kassen weer 'in gebruik' stellen, waarbij de betekenis en het belang van een mooie moestuin voor landgoed Eyckenstein en de rol van de kassen daarin zal worden benadrukt. Er is live muziek van 'Pierre et les Optimistes'.

Pompoenen
De open dag in september is ook altijd de 'pompoen' open dag. Er zijn pompoenhapjes, pompoenjam, recepten en verschillende soorten pompoenen te koop. Op de open dag is er keramiek te zien van Pauline Schouten. Sinds ca. 10 jaar houdt zij zich in haar vrije tijd bezig met het maken van gebruikskeramiek op de draaischijf. Bij het decoreren gebruikt zij engobes (gekleurde slib) die afgewerkt worden met een transparante glazuur. Zij laat zich vooral inspireren door blad en bloem."

Kruiden
Ook bij Agnes Kruiden is er van alles te doen. Om 14.00 uur een rondleiding in de kruidentuin met als thema 'keukenkruiden en meer'. De pluktuin staat nog vol geurige en kleurige bloemen om een eigen bos bloemen samen te stellen en zelf te plukken. De Theetuin is open met verse kruidenthee en kruidig gebak van eigen keuken. er is verkoop van kruidenplanten, eenjarige bloemen en zaaigoed in de kruidentuin en een 'boekenmarkt' van tuinboeken. De opbrengst is voor Emmaus in Bilthoven. Er is om 13.00 uur voor de kinderen zeepjes gieten. De tuin aan Dorpsweg 264 in Maartensdijk is van 10.00 tot 16.00 uur geopend.
[HvdB]