Logo vierklank.nl
De vrouw met boodschappenmand is nu verhuisd naar de entree van Het Lichtruim.
De vrouw met boodschappenmand is nu verhuisd naar de entree van Het Lichtruim.
Algemeen

Reliëfs in het Lichtruim

De Stichting Kunst en Cultuur De Bilt heeft twee reliëfs aangeboden gekregen, gemaakt door de kunstenaar Jop Goldenbeld (1923-1997). Goldenbeld was een veelzijdig Biltse kunstenaar die zich toelegde op tekeningen, brons en beelden in steen en albast.

door Henk van de Bunt  

Een van zijn werken, de Boodschappenvrouw (1965) staat op het Planetenplein. De reliëfs van zijn hand zijn ingelijst en worden onthuld in het bijzijn van de schenkster, Mevrouw T. In 't Veld, op de open dag van de het Kunstenhuis, zaterdag 5 september om 16.00 uur.

Verhuisd
Aan de oostzijde van het winkelcentrum Planetenbaan stond bijna 50 jaar het aan het winkelcentrum gelieerde beeld 'Vrouw met boodschappenmand'. Via de foto's uit de verzameling van Rienk Miedema (uit 1966), die uit oktober 2009 en die uit 2014 valt af te leiden, dat zij meerdere keren van haar plaats moet zijn geweest en op verschillende sokkels is geplaatst. Het is een bronzen beeld gemaakt door de beeldhouwer Jop Goldenbeld, een Bilthovense kunstenaar. De decoratie die boven de toegangsdeuren van de Michaelkerk in De Bilt is aangebracht (een afbeelding van St.Michaël die het kwaad bestrijdt) is ook van de hand van Goldenbeld. Dat werk werd geplaatst in 1955 ter gelegenheid van de opening van de kerk. Goldenbeld was één van initiatiefnemers voor de oprichting van het Centrum voor Kunsteducatie De Werkschuit in De Bilt en van de tentoonstellingen Beelden in De Bilt. Eind twintigste eeuw heeft de Stichting Kunst en Cultuur De Bilt een boekje over leven en werk van Jop uitgegeven. Goldenbeld heeft in 1997 de Cultuurprijs van de Gemeente De Bilt gekregen.

Het bestuur van de SKC vond het toepasselijk de reliëfs door te geven aan het Kunstenhuis en samen met directeur Rob Schouw is er een prachtige plek voor gevonden.

Meer berichten