Afbeelding

Scholenproject Open Monumentendag

Algemeen Algemeen

Op zaterdag 12 september is het weer Open Monumentendag in de gemeente De Bilt. De landelijke stichting stelt jaarlijks een thema vast. Dit jaar is het thema 'Kunst & Ambacht'.

In de week voorafgaand aan de Open Monumentendag op 12 september gaan de oudste leerlingen van verschillende basisscholen op bezoek bij een monument. Zij krijgen een monumentenkijker mee en zullen ontdekken dat er monumenten bestaan in allerlei soorten en maten en dat ze bijzonder zijn vanwege hun belangrijke rol in de geschiedenis van De Bilt. In verband met het jaarthema wordt er met hen met aandacht gekeken naar kunst en oude ambachten.

Woensdag 9 september gaan de Bosbergschool (Hollandsche Rading)en de Theresiaschool (Bilthoven) naar de kerk in Westbroek. Zij krijgen daar een rondleiding en bekijken de aanwezige fresco's. Een andere groep van de Theresiaschool en het Zonnewiel (De Bilt) verkennen Huize Gaudeamus (voorheen bekend als Walter Maashuis), een huis waar muziek centraal staat.

Op donderdag 10 september gaat de School met de Bijbel (Maartensdijk) naar de kerk in Westbroek. De kinderen van de Kievitschool (Maartensdijk) en één groep 8 van de Julianaschool (Bilthoven) lopen een speurtocht in en om de O.L.V. kerk in Bilthoven. Vrijdag 11 september bekijken leerlingen van de Van Dijkschool (Bilthoven) en van De Nijepoort (Groenekan) op Beerschoten de beelden van Jits Bakker. Ignaas de Jong zal hierover vertellen. Leerlingen van de andere twee groepen 8 van de Julianaschool en van de Patioschool (De Bilt) bezoeken Landgoed Eyckenstein in Maartensdijk. Zij zullen ervaren hoe de verschillende generaties van de familie Van Boetzelaer leven en geleefd hebben. Ambachten worden uitgeoefend en om het huis is er volop kunst te zien en te beleven.

Fietsen
Dit scholenproject is een stimulans voor de kinderen om samen met hun ouders zaterdag 12 september de fietstocht te gaan fietsen langs alle uitgekozen monumenten op de monumentendag! Meer informatie is ook te vinden op de website www.monumentendebilt.nl. 

Wim van 't Land maakte als een prachtig voorbeeld van kunst een prachtige replica op schaal van de Hervormde kerk in Westbroek, welke in het koor van dit bedehuis staat opgesteld.[foto uit 2008 van Henk van de Bunt]