Het Biltsch Fanfarekorps in 1902 (foto uit het boek op pagina 4).
Het Biltsch Fanfarekorps in 1902 (foto uit het boek op pagina 4).

Historie KBH gebundeld

Algemeen Historie

Rik Drieënhuizen schreef een mooi geïllustreerd boek over 115 jaar Koninklijke Biltse Harmonie. Op maandag 31 augustus werd het eerste exemplaar door burgemeester Arjen Gerritsen in ontvangst genomen onder grote belangstelling van KBH vrienden.

door Henk van de Bunt

Rik: 'Het idee om een boek over de KBH te schrijven ontstond in april vorig jaar. Ik was wat in het archief aan het neuzen en vond zegge en schrijven tweeëneenhalf verhaal over de geschiedenis van de Harmonie. Eén uit 1960, één uit 1975. Wat ik miste waren de achterliggende gebeurtenissen. Er valt zoveel over te vertellen. Het zou echt jammer zijn als dat verloren zouden gaan. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken, ben in de archieven gedoken en heb met veel mensen gesproken. Met deze gegevens en de eigen herinneringen ben ik aan de gang gegaan. Dit boek vult volgens mij een hiaat op in de geschiedschrijving van de KBH'.

Gemeenschapsgevoel
Op de achterzijde van het boek deelt hij zijn betrokkenheid met de KBH met anderen: 'Honderdvijftien jaar lang hebben veel leden door hun inzet en enthousiasme de vereniging de weg gewezen naar een goede toekomst. Dit gebeurde met een groot gemeenschapsgevoel binnen de vereniging, waarin men geen rangen en standen kent. In dit boekwerkje heb ik getracht dat duidelijk te maken. Ik hoop dat er nog vele leden volgen waardoor het mogelijk blijft om nog vele mooie muzikale momenten met elkaar te delen. Het verleden heeft ons geleerd, dat er voldoende krachten zijn om dat - weliswaar met ups en downs - waar te maken'.

Fanfarecorps
Het boek begint uiteraard met de oprichtingsdatum: 24 januari 1900 werd de geboorte afgekondigd van het Biltsch Fanfarecorps. Men besloot om niet meer dan 17 leden aan te nemen en de contributie werd vastgesteld op 20 cent per week. Het corps bereikte in de eerste decennia van de vorige eeuw de landelijke superieure afdeling. Toen ontstonden ook de ideeën om over te gaan van fanfarebezetting naar harmoniebezetting. In 1930 vond deze verandering plaats en zo ontstond de Biltse Harmonie. Ter ere van het 50-jarig bestaan verleende de Koningin het predicaat Koninklijk aan de Biltse Harmonie. Op 11 juni 1952 werd dit heuglijke feit door de burgemeester bekend gemaakt. Vanaf dat moment draagt de vereniging de naam Koninklijke Biltse Harmonie. Het valt allemaal te lezen in een mooi uitgevoerd boek; zowel die geschiedenis als het boek zijn meer dan de moeite waard om te behouden.

Het boek is vanaf 1 september verkrijgbaar bij boekhandel Bouwman, de Readshop en de Bilthovense Boekhandel.

Allemaal glunderende gezichten bij de overhandiging van een mooi boek.