Het briljanten bruidspaar met locoburgemeester Jolanda van Hulst.
Het briljanten bruidspaar met locoburgemeester Jolanda van Hulst.

'Mijn vrouw verdiende meer'

Algemeen Algemeen

Maandag 3 augustus was het 65 jaar geleden, dat Piet Oudhof (93) en Jannie Plooij (87) elkaar het jawoord gaven. 's Ochtends werd het bruidspaar door locoburgemeester Jolanda van Hulst gelukgewenst, in de namiddag was er een receptie in het Westbroekse Dorpshuis waarna een etentje volgde met de 6 kinderen (drie jongens en drie meisjes), 9 kleinkinderen een 6 achterkleinkinderen.

door Henk van de Bunt

Piet Oudhof en Jannie Plooij zijn beiden geboren en getogen Westbroekers en hebben de laatste tijd dankbaar uitgekeken naar deze briljanten hoogtijdag. 'Het was vroeger zo, dat je zondagsavonds op de weg liep, om het weekeinde af te sluiten. Ik met een stel vrienden en mijn vrouw met een vriendin', vertelt de bruidegom. 'Natuurlijk wisten we wat er mogelijk te wachten stond; we raakten aan de praat en eigenlijk was dat het begin en ging daarna het vuur branden'.

Hard werken
Voor hun trouwen was Piet Oudhof 'boerendaggelder' (een dagloner, die als knecht bij een boer het geld voor zijn gezin verdiende). 'Dat was een heel zware tijd van hard werken en heel weinig verdienen. Ook na ons huwelijk ben ik dat eerst blijven doen. Dat heb ik 18 jaar gedaan. Mijn zwager werkte toentertijd op het RIVM in Bilthoven en vertelde dat er een functie vrij kwam als verzorger van koeien, pinken, schapen en varkens. Dat heb ik 24 jaar gedaan en op 64-jarige leeftijd kon ik stoppen. Dat heb ik toen maar gedaan. Jannie heeft altijd het huishouden en de verzorging van de kinderen op zich genomen'.

Introuwen
Voor haar huwelijk had Jannie Plooij verschillende werkhuizen. Na 3 augustus 1950 was dat voorbij. Piet Oudhof: 'Zij heeft zoveel meer verdiend dan ik door haar manier van zorgen voor man, kinderen en huishouden; dat is niet in geld uit te drukken'. Het echtpaar 'trouwde in' bij de ouders Oudhof. Na een jaar of vijf verhuisden zij naar hun huidige woning met prachtig uitzicht aan de Westbroekse Kerkdijk. Piet Oudhof was jaren actief in de (Gereformeerde) kerk en ook een flinke tijd in het bestuur van de basisschool. Het echtpaar is gezond; 'maar als je rond de 90 bent, gaat het niet meer zo soepel'. Het houden en verzorgen van dieren (de grootste hobby van het bruidspaar) werd van lieverlee afgebouwd of overgenomen door de kinderen. Met handwerken (breien, haken en naaien) vulde mevrouw Oudhof haar schaarse vrije tijd. De kinderen met aanhang en de kleinkinderen bezoeken hen trouw; iets waar het bruidspaar zich erg gelukkig mee prijst.