Logo vierklank.nl
Vrijwilliger en voorzitter Douwe Tijsma: 'De rolstoelbus staat te vaak stil'.
Vrijwilliger en voorzitter Douwe Tijsma: 'De rolstoelbus staat te vaak stil'.
Algemeen

Ook in vakantieperiode is het Rode Kruis actief

Vakantietijd, heerlijk op vakantie gaan, uitstapjes, overal naar toe. Voor veel, vooral oudere mensen, een onmogelijkheid. Ook in de gemeente De Bilt. Vooral de niet zelfredzame mensen komen niet uit hun huis. Gelukkig zijn er vrijwilligers, nooit genoeg, die ook in de vakantieperiode voor de ouder wordende medemens klaar staan. Ook in de gemeente De Bilt

door Henk van de Bunt

Veel ouderen gaan nog wel eens met hun kinderen of kleinkinderen op vakantie. Dertig procent van de senioren zegt zo nu en dan een paar dagen samen met de kinderen weg te gaan. Veertien procent gaat een week of langer (mee) op vakantie. Ruim de helft (56 procent) gaat echter nooit met de kinderen of kleinkinderen op een korte of langere vakantie. Dat blijkt uit een enquête onder het Ouderenpanel van het Nationaal Ouderenfonds, waaraan ruim zevenhonderd ouderen hebben deelgenomen. Opvallend is dat ouderen, die nog een partner hebben, vaker met de kinderen of kleinkinderen op vakantie gaan dan senioren die alleen zijn. Van de alleenstaanden gaat 37 procent nog met de kinderen/kleinkinderen weg, van de ouderen die nog samen zijn is dit 46 procent. Vaak zijn dit de nog wat jongere ouderen, die zelf nog mobieler zijn en ook jongere kleinkinderen hebben, blijkt alweer uit genoemd onderzoek.

Rode Kruis
Verder valt op dat in de provincie Utrecht meer ouderen met hun kinderen op vakantie gaan dan in andere provincies. 40 procent van de Utrechtse ouderen gaat nooit één of meerdere dagen weg met de kinderen en/of kleinkinderen. In Gelderland en Noord-Brabant gaat 54 procent nog op vakantie met zijn kroost. In Flevoland, Friesland en Drenthe wordt veel minder gezamenlijk vakantie gevierd. In deze provincies gaat slechts zo'n 30 procent met de kinderen op vakantie. Het Rode kruis afdeling De Bilt probeert in deze vakantieperiode ook positief bij te dragen aan deze vaak stille perioden voor ouderen en alleen gaanden door vooral voor niet zelf redzame mensen, tegen een laag tarief, uitjes te organiseren. Hierbij wordt vaak, maar niet genoeg, gebruik gemaakt van de met Groenekans opgehaald oud papier verdiende Rode kruis rolstoelbus.

Locaties
De afgelopen weken gingen 'gasten' vanuit twee locaties in deze uit zes kernen bestaande gemeente De Bilt naar het leder- en schoenenmuseum in Waalwijk. Er werd verzameld en gestart vanuit de Rode Kruis recreatiezaal van Toutenburg in Maartensdijk en vanuit het Rode kruis gebouw aan de St. Laurensweg 13 in de Bilt. De aan een rolstoel gebonden deelnemers werden o.a. met de Rode kruis rolstoelbus van huis opgehaald. Er was een gezellig begin met een kopje koffie voor de gasten en een kopje thee voor voorzitter Douwe Tijsma naast iets lekkers en een dagindeling + uitleg van reisleidster Henny van Engelen. Vervolgens ging men met een grote touringcar (incl. rolstoelmogelijkheden) en de Rode Kruis rolstoelbus naar het Leder- en Schoenenmuseum in Waalwijk. Ook daar was de ontvangst allerhartelijkst en de lunch met echte Brabantse worstenbroodjes heerlijk. In het museum was het allemaal leer wat de klok sloeg.

Flauw
De geschiedenis van het Nederlands Leder en Schoenen Museum begint in het midden van de 20ste eeuw bij Antoon Hendriks (1905-1965) uit Waalwijk. Hendriks is leraar schoenmaken aan de ambachtsschool in die gemeente en verzamelaar van allerlei voorwerpen, die met schoenen en schoenmaken van doen hebben. Naar aanleiding van eerdere exposities roepen Waalwijkse industriëlen een museumstichting in het leven roept om te bewerkstelligen dat Hendriks zijn verzameling permanent kan tonen. De geschiedenis van de leer fabricage, van thuiswerkers tot grote schoenenfabrieken wordt er verbeeld. Tijdens het bezoek wordt een 'flauw gevallen bezoeker' door het Biltse Rode kruis weer bijgebracht. Tegen 'het avondeten' waren de 'gasten' weer terug in Maartensdijk en De Bilt: vermoeide en voldane gasten en vrijwilligers.

Volgende
Op naar een volgend uitje: met vijftig mensen naar Sail Amsterdam. De rolstoelbus staat er weer klaar voor. Voorzitter Douwe Tijsma: 'Helaas te vaak stilstaand in onze garage. Hij is met chauffeur beschikbaar. Niet als taxi, maar wel in combinatie met een vorm van zorg. Heeft u rolstoelvervoer nodig met een vorm van zorg, vraag op tijd bij het Rode Kruis afdeling De Bilt wat de mogelijkheden zijn. Misschien kunnen wij u helpen. We werken samen met de Rode kruis afdelingen Heuvelrug, Zeist en Utrecht. Verder gaat het Rode Kruis de hele vakantie door met de woensdag-activiteiten voor ouderen in Toutenburg en het Rode kruis-gebouw De Bilt'.

Meer berichten