Logo vierklank.nl
Jeroen Kieviet en Isa de Fijter met juf Judith van Dongen.
Jeroen Kieviet en Isa de Fijter met juf Judith van Dongen.
Jeugd

Brugpiepers krijgen waardig afscheid

Woensdag 8 juli neemt de Julianaschool in Bilthoven definitief afscheid van de groepen 8. Isa de Fijter en Jeroen Kieviet van groep 8a kijken verwachtingsvol uit naar de nieuwe periode in hun leven. Hun juf Judith van Dongen vertelt hoe de afscheidceremonie gaat plaatsvinden.

door Guus Geebel

Isa en de nog maar halfuitgeslapen Jeroen zijn nog maar net terug van het schoolkamp in Leusden. Ze komen allebei uit Bilthoven en hebben altijd op de Julianaschool gezeten. Isa gaat naar de Werkplaats samen met een paar andere leerlingen van haar klas. Ze heeft nog geen kennisgemaakt met de nieuwe school. Isa zit op hockey bij SCHC. Haar team heeft dit jaar niet heel veel gewonnen, maar ze denkt dat het nu wel gaat gebeuren. Naar het zwembad gaan vindt ze ook leuk, maar ze zit niet bij een zwemclub. Isa heeft nog geen idee wat ze na de middelbare school wil gaan doen. Ze denkt wel dat ze naar de universiteit gaat, maar wat ze gaat studeren weet ze nog niet. Ze vindt het wel grappig om brugpieper genoemd te worden.

Grotere kinderen
Jeroen vond de Julianaschool een leuke school. Hij gaat naar het Christelijk Lyceum Zeist (CLZ) en is daar al op de Open Dag geweest. Hij gaat nu ook Latijn en Grieks doen. De grootste verandering vindt hij dat je daar in meerdere lokalen van steeds andere leerkrachten les krijgt. Er gaan nog een paar leerlingen van de Julianaschool naar het CLZ, maar niet uit zijn groep. Hij kent wel een jongen van basketbal die op het CLZ zit. 'Maar ik heb al een nieuwe vriend gemaakt bij het kennismakingsgesprek.' Jeroen zal vooral juf Judith, juf Ella en de leerlingen van zijn groep missen. 'Ik zat in een vriendengroepje en we deden allemaal dingen met elkaar.' Jeroen speelt basketbal bij Irene in competitieverband. Hij speelt bij twee teams. Na de middelbare school volgt hij misschien het advies op van zijn moeder om in Wageningen te gaan studeren. Dat lijkt hem wel wat. 'Het is nogal raar om opeens allemaal grotere kinderen te zien op de andere school.'

Ceremonie
Juf Judith van Dongen vindt het voor de kinderen nogal wat om na acht jaar afscheid te nemen van de basisschool. 'Op maandag 6 en dinsdag 7 juli organiseren de leerkrachten van de school voor de groepen 8 een diner in het schoolrestaurant. De leerlingen komen dan mooi gekleed als gasten naar het restaurant en krijgen een heerlijke maaltijd voorgeschoteld. Leerkrachten treden daarbij op als bedienend personeel. Tijdens het diner zal de leerkracht nog een woordje tot ze richten. Kinderen kunnen dan zelf ook stukjes voordragen of liedjes zingen. Verder wordt het lied van de afscheidsmusical nog een keer gezongen.'

Erehaag
De groep van Isa en Jeroen heeft het diner op 6 juli, de andere groep op 7 juli. Woensdag 8 juli krijgen ze hun allerlaatste rapport en geven ze het stokje door aan de groepen 7 die dan groep 8 gaan worden. Dat gebeurt tijdens de maandopening. De groepen acht worden dan naar voren gehaald en toegesproken. Daarna komen de groepen zeven op het podium. Ze worden welkom geheten als nieuwe groep acht. Buiten vormen zij daarna een erehaag voor de afzwaaiende leerlingen.

Meer berichten