2e van links is Theus Dorrestein (vrijwilliger Voedselbank De Bilt), daarnaast Pim van de Veerdonk. De overigen zijn van de Voedselbank Kromme Rijn.
2e van links is Theus Dorrestein (vrijwilliger Voedselbank De Bilt), daarnaast Pim van de Veerdonk. De overigen zijn van de Voedselbank Kromme Rijn.

Voedselbank doet dubbel goed

Algemeen

Er wordt elk jaar een groter beroep gedaan op de Voedselbank. In 2014 was er sprake van een groei van 11%. De Bilt telt inmiddels 56 gezinnen die een beroep doen op de voedselbank.

Gemeenteraadslid Pim van de Veerdonk van Beter de Bilt ging een dagje mee met de bus en verbaasde zich over de drukke dagindeling van de bewogen en hardwerkende vrijwilligers.

Toetsen
Na een ritje langs de diverse afhaalpunten zat de bus al snel vol met verse en houdbare producten alsmede de nodige huishoudelijke artikelen. In de Bilt werd met vele vrijwilligers de etenswaren uitgeladen, verdeeld en gereed gezet voor de voedselpakketten. Houdbare producten gingen richting magazijn. Van de Veerdonk. 'We hebben periodieke en actuele informatie nodig om het gemeentebeleid te toetsen en zo nodig bij te stellen. Gemeenten hebben deze verantwoordelijkheden toebedeeld gekregen van het rijk en moeten er mee aan de slag. Plus, Jumbo, Spar, Ecoplaza, Hoogvliet en Corum doneren restpartijen aan de Voedselbank, dat kunnen er meer worden'.

Uitstoot
Naast het inkomensplaatje speelt ook mee dat verspilling wordt tegengegaan. Een aandachtspunt waar volgens van de Veerdonk te weinig bij stil wordt gestaan: 'In 2012 is 8.000 ton voedsel herverdeeld die anders vernietigd zou worden. Daarmee wordt een besparing op de CO2-uitstoot van 6 miljoen ton gerealiseerd. De Voedselbank doet prachtig werk en staat midden in onze gemeenschap, brengt mensen bij elkaar, voorkomt verspilling en voedt de monden. De Voedselbank kan altijd vrijwilligers gebruiken.'