Een geslaagde avond in De Voorhof.
Een geslaagde avond in De Voorhof.

Iftar in De Voorhof

Algemeen

Kort na de komst van Oekraïense vluchtelingen in De Bilt namen onder andere de protestantse kerken het initiatief om hen te helpen door taallessen aan te bieden. Zo ontstond er in De Voorhof (naast de Dorpskerk) in De Bilt een groep die op de woensdagochtend Nederlandse les kreeg van vrijwilligers, waarna in het najaar dit werd uitgebreid met op de donderdagavonden een taalcafé, waar alleen Nederlands gesproken wordt. 

Het begon met Oekraïense vluchtelingen, maar het afgelopen jaar sloten ook vluchtelingen uit andere landen zich aan bij dit initiatief. Zo is het momenteel een mooie mengelmoes van Nederlandse vrijwilligers die lesgeven aan volwassenen uit Turkije, Syrië, Jemen en zoals gezegd Oekraïne.

Enkele Turkse mensen nodigde de overige deelnemers uit om op donderdag 4 april tijdens het taalcafé lekker met elkaar te gaan eten: Iftar. Zij wilden hiermee tijdens de ramadan op zoek naar verbinding tussen mensen en geloven en naar vrede en wederzijds begrip.

Op 4 april kwamen ongeveer 40 personen naar de Voorhof. Drie Turkse mannen waren nog druk met de laatste voorbereidingen en om kwart over acht ging iedereen aan tafel, behalve de drie mannen, want die gingen bedienen. Er was ook een Iman aanwezig en een jongeman uit Utrecht van Iftarmee, die een korte inleiding gaf en de bedoeling van deze maaltijd uitlegde. Daarna deed de Iman een gebed en sprak coördinator van de taallessen Marijke van Veelen ook een mooi gebed uit. 

Tijdens het heerlijke eten ontstonden er boeiende gesprekken aan de tafels tussen vluchtelingen uit allerlei landen maar nu bewoners van De Bilt. Tijdens de gesprekken bleek dat de verschillen tussen mensen en religies minder groot waren dan gedacht en de overeenkomsten vele malen groter. 

De Iman sloot de maaltijd af met een gebed dat – vertaald - zo ongeveer het ‘Onze Vader’ bleek te zijn. Daarmee werd een mooie avond afgesloten. Wilt u ook Nederlands leren of kent u iemand die Nederlands wil leren? Het is gratis en u kunt contact opnemen met Taalactiviteiten in De Voorhof per email: marijkevanveelen1@hotmail.com (Martin van Veelen)