Zonnepanelen gaan helpen de doelstelling te bereiken.
Zonnepanelen gaan helpen de doelstelling te bereiken.

Route en beleid voor energieneutraliteit

Algemeen Algemeen

De gemeenteraad stelde op 20 april de 'Routekaart gemeente De Bilt energieneutraal 2030' ongewijzigd vast.  Als uitgangspunten faciliteert de gemeente het transitieproces, stimuleert initiatieven en ontwikkelt daarvoor instrumentarium. Prioriteit wordt gegeven aan het besparen van energie, met als grootste gebruikersgroep de huishoudens. Verder wil de gemeente stapsgewijs van het aardgas af.

door Guus Geebel

De gemeente geeft de voorkeur aan het plaatsen van zonnepanelen op daken boven veldopstellingen. Grootschalige opwekking van energie wordt alleen door de gemeente gefaciliteerd als het een bottom-up initiatief is, het draagvlak geniet, de opbrengst ten goede komt aan de gemeenschap en er sprake is van ruimte voor participatie. Johan Slootweg (SGP) noemt de ambities niet realistisch. Hij vindt wel goed dat initiatieven van onderaf moeten komen. In een amendement stelt hij voor het beslispunt dat de gemeente stapsgewijs van het aardgas afwil te schrappen. Het amendement wordt verworpen. Anne de Boer (GroenLinks) wil met een amendement een punt toevoegen dat de gemeente met haar werkwijze het goede voorbeeld gaat geven bij haar rol en het beheer van de gemeentelijke eigendommen. Ook dat amendement wordt verworpen, evenals een amendement en Michiel van Weele (D66) over landschappelijke inpassing van zonne- en windenergie.

Routekaart
Erik van Esterik (PvdA) vraagt zich af of we geen routekaart uitzetten die heel teleurstellend is voor mensen die er in 2030 over gaan. Hij zou graag meer ambitie gezien hebben. Samen met de VVD dient hij een motie in om een portefolio voor particuliere woningbezitters te ontwikkelen. Werner de Groot (CDA)  vindt de routekaart een goed middel om te komen tot een energieneutraal De Bilt in 2030. Johan Stekelenburg (SP) constateert dat de wethouder vorig jaar zomer een routekaart heeft gepresenteerd die door verschillende partners is ondertekend. Hij vindt het niet netjes om een stuk dat vorig jaar is vastgesteld te gaan veranderen. Hij kan daarom niet akkoord gaan met alle moties en amendementen en gaat direct akkoord met de routekaart.

Windmolens
Kees Lelivelt (VVD) wil geen windmolens in de gemeente. Hij hoopt dat de technologie en de waarheid ons inhaalt, waarbij het niet meer nodig zal zijn om dit overlastgevende en geldverslindende onrendabele idee uit te moeten voeren. Han IJssennagger noemt routekaart veel te ambitieus. Nico Jansen (CU) pleit ervoor maatregelen die beproeft zijn te gebruiken. Wethouder Anne Brommersma schetst wat er al gedaan is maar men kwam tot de conclusie dat het teveel ad hoc is. De standpunten in de raad lopen erg uiteen. Zij concludeert dat het college een middenweg heeft gekozen. Alle ingediende amendementen  en moties zijn verworpen.