Na schriftelijke stemming benoemt de raad Connie Brouwer (Beter De Bilt) tot lid van de auditcommissie.
Na schriftelijke stemming benoemt de raad Connie Brouwer (Beter De Bilt) tot lid van de auditcommissie.

Uit de gemeenteraad van 24 november

Algemeen Politiek

door Guus Geebel

Bij de behandeling van het voorstel om Peter Schlamilch te benoemen tot lid van de vertrouwenscommissie voor een nieuwe burgemeester constateert Krischan Hagedoorn (PvdA) dat er weinig is vastgelegd over het toetreden tot de commissie van een raadslid dat zich afsplitst van een fractie. 'In onze beleving wordt de voordracht voorbereid door de fracties die het mandaat van de kiezer hebben gekregen.' Hij vindt het niet juist dat Schlamilch zitting neemt in de commissie omdat de kiezer zijn fractie dat mandaat niet heeft gegeven. 'Dat was anders geweest wanneer hij met voorkeursstemmen was gekozen. De PvdA zal daarom tegen de benoeming stemmen.' D66 neemt geen fractiestandpunt in maar laat de fractieleden zelf beslissen. Na schriftelijke stemming besluit de raad met 7 tegen 18 stemmen Peter Schlamilch niet te benoemen in de vertrouwenscommissie. De raad gaat akkoord met de eerste wijziging van de verordening op de vertrouwenscommissie, die inhoudt dat een fractie die vanuit een bestaande fractie wordt gevormd, niet tot de vertrouwenscommissie wordt toegelaten.

Strategische agenda
Met de Strategische agenda wil de raad vanaf 2017 periodiek met elkaar van gedachten wisselen over grote en strategische maatschappelijke opgaven die van belang zijn voor de toekomst van de gemeente De Bilt. De opstellers van het stuk krijgen veel waardering. Anne de Boer (GroenLinks) en Werner de Groot (CDA) zien het als een bijzonder nuttige leidraad om met elkaar in debat te gaan. Erik van Esterik (PvdA) was een van de opstellers. Pim van de Veerdonk (Beter De Bilt) vindt het van belang ook externe partijen erbij te betrekken. Dolf Smolenaers (D66) en Nico Jansen (CU) hebben veel waardering voor het stuk en zij danken de opstellers. Johan Slootweg (SGP) vindt dat er voor een aantal onderwerpen zoals woningbouw meer moet zijn dan van gedachten wisselen en dat het tot iets moet leiden. Han IJssennagger (Bilts Belang) sluit zich daarbij aan. Wat betreft participatie van inwoners wijst hij op de representativiteit hiervan. Kees Lelivelt (VVD) heeft complimenten voor de opstellers. Hij hoopt dat het regelmatig in de raad terugkomt. Burgemeester Bas Verkerk zegt dat hij zich samen met de griffier ervoor zal inspannen dat het stuk regelmatig onder de aandacht komt. Hij constateert dat het een voldragen unaniem stuk is en feliciteert de raad daarmee.

Dorpsweg 266
De raad stelt de verklaring van geen bedenkingen omgevingsvergunning Dorpsweg 266 Maartensdijk vast. Een amendement ingediend door Johan Slootweg wordt aangenomen. Het amendement houdt in dat de raad kennis kan nemen van de ingediende zienswijzen, voordat de verklaring van geen bedenkingen wordt afgegeven.

Maatschappelijke ondersteuning
De raad geeft unaniem steun aan de wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning De Bilt 2015. Erik van Esterik (PvdA) stelt dat er een groep is die zorg mijdt vanwege de eigen bijdrage. 'Het kabinet heeft besloten een inkomensgrens te stellen waaronder mensen geen eigen bijdrage meer betalen. Het College stelt voor die norm voor alle groepen van toepassing te verklaren.' Van Esterik denkt dat het verstandig is ook het marginaal tarief te verlagen en dient daartoe een motie in. Wethouder Anne Brommersma ontraadt de motie en zegt toe alle creativiteit in te zetten om iets voor mensen met een stapeling van zorgkosten te kunnen doen. De motie is verworpen.

Hamerstuk
Bij hamerslag stelt de raad het advies over de zendtijdtoewijzing aan de publieke lokale omroep vast.

GG-Connie Brouwer.jpg