Twee andere locaties, die in beeld waren, vielen in eerste instantie al af: de Charles Weddepohllaan in Hollandsche Rading (foto) en de Sint Laurensweg in De Bilt. [foto Rob Klaassen]
Twee andere locaties, die in beeld waren, vielen in eerste instantie al af: de Charles Weddepohllaan in Hollandsche Rading (foto) en de Sint Laurensweg in De Bilt. [foto Rob Klaassen]

Geen containerwoningen in De Bilt

Algemeen Politiek

door Henk van de Bunt

Omwonende van de Alfred Nobellaan, de Berlagelaan, het Zonneplein, bij het voormalig Biltsche Meertje en het Burgemeester Fabiuspark zijn opgelucht dat het plan voor de tijdelijke woningen is teruggedraaid. De oppositie is vooral kritisch.

Het gemeentebestuur besloot vorige maand 44 containerwoningen neer te zetten op vijf locaties. De meeste omwonenden hadden veel bezwaren tegen de komst van de tijdelijke huizen. Ze vreesden waardedaling van hun huizen. Behalve statushouders zouden ook starters en andere urgente woningzoekenden in de containers gehuisvest worden.

Sociale woningen
De oppositiepartijen in de Biltse gemeenteraad reageren vooral kritisch. Kees Lelivelt van de grootste oppositiepartij VVD: 'De VVD heeft vanaf het begin aangegeven huisvesting (1 à 2 persoonshuishoudens) met definitieve reguliere oplossingen voor spoedzoekers, starters en statushouders te willen realiseren. We zullen het proces kritisch blijven volgen'. Gemeenteraadslid Erik van Estrik verwoordt het PvdA-standpunt: De grote vraag is of het College nu eindelijk eens werk maakt van extra sociale huurwoningen. Wij vrezen van niet. Mooi dat SSW de statushouders denkt te kunnen opvangen, maar dat gaat natuurlijk wel ten koste van andere woningzoekenden. Er moeten dus sociale woningen bij'.

Doorpakken
Menno Boer van de Socialistische Partij (SP) 'Het intrekken van het voorstel voor de tijdelijke woningen is goed, maar al 10 jaar lang roept de SP dat er meer sociale woningen bij moeten komen. Nu doorpakken en gaan bouwen waar de inwoners behoefte aan hebben: betaalbare woningen'. Han IJssennagger van Bilts Belang: 'Schande hoe het College deze conclusie kan trekken: onze eigen inwoners wachten nu al gemiddeld 9 jaar op een woning. Weer geen daadkracht om het echte probleem op te lossen. Dit gaat ten koste van de woonruimte voor onze eigen inwoners'.

Onopgelost
Johan Slootweg (SGP) vindt het probleem niet opgelost: 'Het voorstel tijdelijke huisvesting intrekken is voor velen wellicht een opluchting. Maar het probleem is nog lang niet opgelost. De grote schaarste aan betaalbare woningen blijft. Wanneer gaan we onze opgaaf van 845 woningen bouwen? De SGP wil wel, wie doet er mee'. Nico Jansen (CU) vindt het 'niet te geloven': Het College maakt eerst starters blij en trekt nu hun besluit weer in. Dat statushouders een goede opvang krijgen is heel fijn. En alle bouwplekken waren niet gelukkig gekozen. Maar dit is aan onze starters niet te verkopen'. Gemeenteraadslid Peter Schlamilch vertegenwoordigt de (oppositiebeweging) Forza De Bilt. Hij is blij dat het eerdere besluit van het college is ingetrokken maar vindt het wel gek dat zijn bezwaren vorige maand nog op weinig bijval van het College konden rekenen.