Afbeelding

Weinig draagvlak noodwoningen

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Na alle commotie die de laatste weken ontstond naar aanleiding van het plaatsen van tijdelijke noodwoningen in gemeente De Bilt, organiseerde Beter de Bilt op dinsdag 10 januari een bewonersbijeenkomst in H.F. Wittecentrum in De Bilt. Ongeveer 70 belangstellenden waren aanwezig en uitten hun bezorgdheid omtrent de plannen van gemeente De Bilt.

Het doel van deze avond was de inwoners te informeren over de procedurele zaken en het vooral gezamenlijk komen tot creatieve oplossingen voor huisvesting van statushouders, sociale huurders en spoedzoekers. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht zijn veel Biltenaren niet tegen de opvang van deze groep urgent woningzoekenden, maar keren zij zich tegen de manier waarop de gemeente omgaat met burgerbelangen. Veel burgers vinden dat het proces hen door de strot wordt geduwd. Dat bleek al uit de eerste vragen.

Meedenken
Tijdens de avond konden de aanwezigen op 'geeltjes' aangeven welke alternatieven zij zien als oplossing voor het immense probleem waar gemeente De Bilt zich voor gesteld ziet. Uit de zaal kwamen op- en aanmerkingen als: burgers waarderen de gelegenheid tot dialoog; de discussie gaat niet over de vraag of statushouders moeten worden opgevangen, daar zijn de meesten van overtuigd. Het is het proces dat veel mensen steekt; veel burgers willen en kunnen meedenken over alternatieven: ofwel neem hen mee in het gehele traject. Vanuit de zaal kwam ook de opmerking dat de gemeente eerder initiatief had moeten nemen ten aanzien van woningbeleid voor jongeren en statushouders. Het probleem is al heel lang bekend. Nog een opmerking: tijdelijke huisvesting heeft niets te maken met duurzame/ circulaire economie. Het versneld bouwen op plekken als leegstaande scholen en de weggehaalde bibliotheek zou een duurzamere oplossing zijn. Waarom niet versneld die ecowijk bouwen en de vrijgekomen woningen bouwen? Tijdelijk bouwen ziet de burger als kapitaalvernietiging. Een laatste opmerking betrof dat jonge mensen geen mogelijkheid meer zien zich te vestigen in gemeente De Bilt, zodat in de toekomst onze gemeente, met een reeds verouderde populatie, wellicht problemen krijgt. Er kwamen nog heel wat meer opmerkingen uit de zaal. Wat te denken van: we moeten sociaal woningzoekers een menswaardig onderkomen bieden, en geen container. Wij hebben een fatsoenlijk sociaal woningbouwbeleid nodig; juist aan kleine appartementen is een groot gebrek in deze gemeente: veel ouderen wonen noodgedwongen in grote huizen/ appartementen en houden zo de doorstroming van jonge gezinnen tegen; hoe ziet het terrein en de tijdelijke woningen eruit over een jaar of tien? Na al die jaren van intensieve bewoning? Vanuit de zaal komt ook de opmerking dat de gemeente veel particuliere initiatieven de nek omdraait. Verder bestaat de vrees dat de wethouder niets zal doen met alle aangedragen ideeën en initiatieven, omdat alles al in gang is gezet door de gemeente.

Bilthoven-Noord
De gemeente heeft nu zeven locaties aangewezen om te bouwen. Deze zijn voortgekomen uit 40 locaties. Ad van Gameren uit Bilthoven vraagt zich af welke 40 locaties de gemeente op haar lijst had staan. De gemeente wil deze lijst niet openbaar maken. Van Gameren is not amused. Omwonenden en gemeenteraad zijn buitenspel gezet door de wethouder. Van Gameren: 'Het Oude Biltse Meertje, naast de Theresiaschool in Bilthoven-Noord wordt binnen 6 maanden voorzien van zes woningen, zes parkeerplaatsen en een toegangsweg. Buurtbewoners hebben begrip voor de noodzaak van het huisvesten van statushouders, maar stellen een groot aantal vragen bij de voorgestelde locaties. Diverse andere locaties zijn geschikt voor het vestigen van statushouders, bijvoorbeeld de Oude Theresiaschool, het voormalige Rataplangebouw aan de Jan Steenlaan, het oude padvindersgebouw (Sperwerlaan), de oude plek van de sporthal/ bibliotheek in de Kwinkelier of het braakliggende terrein naast de Julianaschool. Ook in andere wijken van de gemeente zijn mogelijke alternatieven, zoals het W4 gebouw, het terrein van Weltevreden en Larenstein of de Groenekanseweg/ Twistlaan waar door de gemeente jaren geleden al 7 ha grond is aangekocht die nooit een bestemming heeft gekregen'.

Wet Openbaarheid bestuur
De wethouder is meerdere keren gevraagd om de manier waarop vanuit 40 locaties is gekomen tot een keuze voor de 7 overgebleven locaties, met de omwonenden te delen, maar dat is steeds geweigerd. Van Gameren: 'Dat klopt, daarom hebben wij als direct omwonenden en een aantal fracties in de Raad een beroep moeten doen op de WOB (Wet Openbaarheid Bestuur). Het is toch te gek voor woorden dat wij de wethouder op deze manier moeten dwingen ons inzicht te geven in die lijst? Op 9 januari liet de gemeente ons weten uitstel te willen voor een periode van vier weken. Wat schetst onze verbazing: de openbaarheid van de selectieprocedure komt daarmee dus pas NA de gemeenteraadsvergadering van 26 januari waarop (of kort daarna) de wethouder haar besluit zal nemen. Deze houding zet extra kwaad bloed bij omwonenden, omdat hier niet echt sprake is van zorgvuldige communicatie met omwonenden'.

De gemeente is jarenlang nalatig geweest bij de ontwikkeling van sociale woningbouw en gaat nu ineens haastig te werk en gaat voorbij aan goedkopere mogelijkheden, partnerschappen met bijvoorbeeld de rijksoverheid en hergebruik van bestaande bouw. Van Gameren: 'Sinds 2009 staat de Oude theresiaschool leeg, terwijl daar prima spoedopvang kan plaatsvinden. Woonunits kunnen zelfs op het schoolplein worden geplaatst. De gemeente heeft reeds bouwplannen op deze locatie, maar zij kan toch op zijn minst haar plannen heroverwegen om zo een boete door de rijksoverheid (zo'n 50.000 euro per maand) te voorkomen'. Omwonenden roepen de gemeente nu op om inzicht te geven in hun bouwplannen aldaar en als zij niet met een spoedige ontwikkeling komen voor de oude Theresiaschool, dan roepen zij de raad op om deze locatie voor te stellen in plaats van het Oude Biltse Meertje. Van Gameren: 'Het Oude Biltse Meertje is geen geschikte locatie voor tijdelijke (10 jaar) woningbouw. Het veldje (natuurgebied) vervult een sociale functie in de buurt. Bij calamiteiten is het een vluchtroute voor de school, de peuterspeelzaal en BSO, NS en de winkels van het Kleine Dorp. Verder vormt de verkeersveiligheid een groot probeem en met de bouw van tijdelijke woningen wordt aan de natuur ernstige schade toegebracht. Dat is al eerder bewezen toen hier de noodlokalen van de Theresiaschool hebben gestaan. Het heeft zeker 2 jaar geduurd voordat de natuur zich kon herstellen. Tevens zijn de kosten voor het aanbrengen en aanpassen van nutsvoorzieningen en een straat enorm. Met de komst van een extra weg en parkeervoorzieningen dreigt de verkeerssituatie voor kinderen van de Theresiaschool en omwonenden nog gevaarlijker te worden'.

De Bilt
Niet alleen in Bilthoven-Noord maken burgers zich zorgen. Omwonenden rond de Alfred Nobellaan in de Bilt kampen met hetzelfde probleem en komen ook met initiatieven vanuit de wijk. Ook zij volgen de ontwikkelingen rondom de beoogde plaatsing van 50 noodwoningen al sinds 6 december. Middels een brief (dd 01-12-2016) werden omwonenden door de gemeente op de hoogte gesteld om 12 noodwoningen te plaatsen op het voormalig bibliotheekterrein. Deze konden zich hierin niet vinden en kwamen zelf met initiatieven. Ook omwonenden staan positief om statushouders in De Bilt te huisvesten, net als het terugdringen van de woningnood in gemeente De Bilt. In een brief stellen zij: heroverwegen van bewoonbaar maken van reeds bestaande leegstaande panden voor tijdelijke bewoning (zoals voormalig buurthuis Het Hoekje, voormalige Theo Thijssenschool, voormalige Beatrixschool en voormalige Volvo-garage aan de Prins Hendriklaan). Daarnaast starten met bouwen van permanente sociale woningbouw op het voormalig bibliotheekterrein. Door het starten met de bouw van duurzame woningen wordt ook aangesloten bij de ambitie van de gemeente: 'In 2030 willen wij een CO2-neutrale gemeente zijn'. En vanuit de nood (tijdelijke) voorziening kan doorstroming plaatsvinden naar de permanente sociale woningbouw op het voormalige bibliotheekterrein. In een brief met initiatieven aan de gemeente, werd ook een bijlage bijgesloten met een prijsindicatie en impressie voor elf hoogwaardige, energiezuinige woningen op de Alfred Nobellaan. Informatie over deze woningen is te vinden op www.sustainerhomes.nl . De prijsindicatie voor deze woningen komt uit op 83.200 euro (inclusief BTW). 

Alternatieven
Tijdens de door Beter de Bilt georganiseerde bijeenkomst kwamen nog vele alternatieven voor woningbouw aan de orde, zoals: parkeerterrein ijsbaan De Bilt, tenniscentrum in de buurt Demeter huis, op het RIVM-terrein, op camping De Biltse Duinen staan houten chaletwoningen te huur en realiseer de bedoelde woningen aan de noordzijde van het station in plaats van het 'ongewenste' gebouw 'De Timpe'. Aan alternatieve woonvormen werd ook gedacht: ga voor een duurzame oplossing (woningen met ecolabel en zorg voor eenheid); bouw duurzaam en met een aantal dat past op en bij de locatie; conform Zeemanweg: in duplo bouw duurzame woningen; sociale en duurzame woningbouw.

Commissievergadering
Op dinsdag 24 januari is een (extra) commissievergadering ingepland en kunnen omwonenden inspreken. Twee dagen later (donderdag 26 januari) vergadert de gemeenteraad en zal de wethouder haar nieuwe voorstel 'voorhangen' aan de raad. Tijdens de vergadering van 22 december was de publieke tribune goed gevuld en de verwachting is dat op donderdag 26 januari nog meer belangstellenden zullen plaatsnemen. De hoop van omwonenden is dat gemeenteraad en college zullen inzien dat er onvoldoende draagvlak is voor hun plannen en dat het vertrouwen in de politiek door deze zaak opnieuw een deuk heeft opgelopen.

Afbeelding
Omwonenden rond de Alfred Nobellaan in De Bilt kwamen met initiatieven vanuit de wijk. In een brief met initiatieven aan de gemeente, werd ook een bijlage bijgesloten met een prijsindicatie en impressie voor elf hoogwaardige, energiezuinige woningen aan de Alfred Nobellaan.
Afbeelding
Tijdens de avond konden de aanwezigen op ‘geeltjes’ aangeven welke alternatieven zij zien als oplossing voor het immense probleem waar gemeente De Bilt zich voor gesteld ziet.