Isabella Vidra (l) en Sophie Noordenbos (r) hopen, dat velen de avond weer zullen bezoeken.
Isabella Vidra (l) en Sophie Noordenbos (r) hopen, dat velen de avond weer zullen bezoeken.

Het Nieuwe Lyceum organiseert TEDxYouth

Algemeen Jeugd

Donderdag 16 februari organiseren leerlingen uit klas 5 en 6 van Het Nieuwe Lyceum (HNL) in Bilthoven voor de tweede keer een TEDxYouth. Het thema voor dit jaar is 'No Limits'. Tijdens deze avond doen tien genodigden hun ideeën uit de doeken over onderwerpen als het maken van surrealistische zelfportretten op Instagram tot Fairtrade chocolade.

door Walter Eijndhoven

'Na het succes van de TEDxYouth vorig jaar, organiseren wij, leerlingen van klas 5 en 6 van het HNL, dit jaar voor de tweede keer een TEDxYouth. Ik hoop weer op een even grote opkomst als een jaar geleden'. Aan het woord is Sophie Noordenbos uit 5 VWO en verantwoordelijk voor marketing en communicatie van dit grootse project. Haar medeleerlinge en collega marketing en communicatie Isabella Vidra vult aan: 'Gelukkig gaf TEDx ons toestemming om dit lokale evenement te organiseren en konden wij alle voorbereidingen treffen. Wij vroegen tien jonge ondernemers, sporters en studenten, om hun verhaal te doen over waar zij zich mee bezighouden. Deze sprekers gaan er niet alleen voor om een goed idee naar buiten te brengen, maar zij zien ook kansen en mogelijkheden binnen hun markt en zijn niet bang om te falen en weer opnieuw te beginnen'. Tien ondernemers doen hun verhaal.

Deelnemers
Annegien Schilling (17) maakt surrealistische zelfportretten op Instagram en krijgt door haar aparte foto's steeds meer volgers. Op dit moment heeft zij er al meer dan 800.000. Ondernemen zit Bastiaan Zwanenburg in het bloed, al vanaf zijn tiende jaar. Hij is lid van de community Young Creators met 15.000 leden en is bezig met Delft Hyperloop, een project dat reizigers binnen een half uur van Amsterdam naar Parijs brengt. Caspar Roth wil iedereen laten weten waarom hij/zij er eens een jaar tussenuit zou moeten gaan, net als hijzelf deed, en op welke mogelijkheden hij stuitte. De paralympische snowboarder Chris Vos vertelt over zijn sport en hoe hij zover kwam (zaterdag 4 februari stond hij als titelverdediger aan de start op het WK para-snowboarden in het Canadese Big White). De Leidse student Floris Holstege werd in 2015 de op twee na beste spreker van de wereld, tijdens de World Schools Debating Championships. Dit jaar was hij één van de topsprekers bij de World University Debating Championships en coacht hij de National Highschool Debating Team. Merijn Tinga was ooit bioloog, maar tijdens zijn fietstocht (met kiteboard) naar Marokko, besloot hij zijn leven anders in te vullen. Hij werd visual artist. Nitish Zuidema vertelt over zijn sport Ultrarunning, binnen 24 uur hardlopend een zo groot mogelijke afstand zien af te leggen. In die tijd legt hij meer dan 200 kilometer af. Selma Seddik maakt van verspild voedsel opnieuw de lekkerste maaltijden. Stephanie Akkaoui-Hughes vertelt over haar team van architecten, ingenieurs, ontwerpers en denkers. Als laatste vertelt Yvo van Zanten over Tony Chocolonely, een organisatie die fairtrade bedrijft op het gebied van cacaoteelt. Om rond te komen zetten arme cacaoboeren kinderen aan het werk op hun plantages, iets waar Tony Chocolonely zich tegen verzet. Voor meer informatie over het evenement kan men een e-mail sturen naar: tedx@hetnieuwelyceum.nl