?De kinderen van de scoutinggroep waren enthousiast aan het handelen om een mooie en eerlijke prijs voor hun producten te bedingen. Truus te Pas kijkt toe.
?De kinderen van de scoutinggroep waren enthousiast aan het handelen om een mooie en eerlijke prijs voor hun producten te bedingen. Truus te Pas kijkt toe.

Scouting Maartensdijk gaat voor Fairtrade

Algemeen Natuur & Milieu

door Kees Diepeveen

De oproep van de gemeente De Bilt in de Fairtrade-week aan scholen, verenigingen, clubs en organisaties om Fairtrade te worden is door Scoutinggroep Agger Martini in Maartensdijk omarmd. Zij willen Fairtrade-vereniging worden en gaan zich daar voor inspannen. Zaterdag 29 oktober was de interne aftrap van het Fairtrade-traject in het clubhuis van de scouting.

Over het waarom van de keuze voor Fairtrade antwoorde Kris Hekhuis, bestuurslid van de Scoutinggroep Maartensdijk: 'Wij zijn al heel vaak bezig met maatschappelijke thema's als natuur en milieu. Het bestuur van de scouting is van mening dat eerlijke handel daar ook goed bij past. Daarom hebben we besloten om het Fairtrade-traject in te zetten met als uiteindelijke resultaat dat we in mei 2017 Fairtrade Scoutinggroep hopen te zijn'.

Eerlijke handel
Ruim 30 welpen en scouts waren aanwezig om mede de aftrap te geven. Voor deze ochtend bestond het programma uit het bekijken van een film over Fairtrade van het kindertelevisieprogramma Klokhuis en een inleiding van Truus te Pas van de Fairtrade Gemeentegroep De Bilt, die de kinderen bewust maakt van het belang van eerlijke handel en hen stimuleert daar ook de aandacht voor te vragen van hun ouders als consument.

Spel
Daarna werd op het terrein van de scoutinggroep een Fairtrade-spel gespeeld door de welpen en scouts. In dit spel moeten de kinderen in groepjes van vier zelf met elkaar gaan handelen in allerlei producten vanuit het Fairtrade-principe van eerlijke handel. Om het spannend te maken zitten er ook elementen in van alleen kijken naar geld verdienen. De kinderen gingen er vol voor om uiteindelijk tot een faire prijs voor de producten te komen.

Activiteiten
De scoutinggroep Maartensdijk gebruikt nu alleen nog maar Fairtrade koffie, thee en suiker. Dat is niet genoeg om de titel Fairtrade-groep te mogen dragen. Middels gerichte activiteiten en publicaties moet de groep aantonen dat het worden van Fairtrade Scoutinggroep hen ernst is.