De medewerksters van de apotheek, die op dat moment dienst hebben: Voor: v.l.n.r.: de apothekers Els Coyajee en Rianne Koetsier. Achter v.l.n.r.: Anke, Moniek, Barbara, Chantal en Ans. Op de foto ontbreken: Simone, Ali, Gijs, Erwin en Herre.
De medewerksters van de apotheek, die op dat moment dienst hebben: Voor: v.l.n.r.: de apothekers Els Coyajee en Rianne Koetsier. Achter v.l.n.r.: Anke, Moniek, Barbara, Chantal en Ans. Op de foto ontbreken: Simone, Ali, Gijs, Erwin en Herre.

Apotheek Maertensplein 10 jaar in Maartensdijk

Algemeen Algemeen

door Kees Diepeveen

Op 7 februari 2007 opende Els Coyajee haar Apotheek in het pand naast Drogisterij van Rossum met vier medewerkers. Twee jaar geleden is de apotheek verhuisd naar Dijckstate en werken er inmiddels 11 mensen.

Els Coyajee voelt zich als een vis in het water in haar apotheek in Maartensdijk. De apotheek draait goed, heeft ongeveer 6000 patiënten en het onderlinge contact met de Maartensdijkers is prima. Alle reden om tevreden terug te kijken op de afgelopen 10 jaar en hoopvol en met vertrouwen de toekomst in te zien.

Van Rossum
Els vertelt:'Van vrienden kreeg ik in de tijd dat ik nog in loondienst werkzaam was bij een vorige baan in Amsterdam te horen dat Joop van Rossum zich beijverde voor een nieuwe apotheek in het dorp. Dit vanwege diverse apotheekhoudende huisartsen, die gestopt waren en hij veel vragen kreeg over apotheekproducten. Ik was er snel van overtuigd dat dit een goed idee was en zag voldoende perspectief voor een eigen zaak. Dat ik een pand naast dat van Rossum kon betrekken was heel prettig. We hebben er een prima samenwerking aan overgehouden. Op 7 februari 2007 hebben we het pand betrokken. Een jaar later ging de overheid zich heel intensief bemoeien met zorg en geneeskunde. Dank zij de groei van het bedrijf zijn we goed door die periode heen gekomen'. 

Korte lijntjes
Acht jaar heeft de apotheek In het pand naast de drogisterij gezeten tot zich de mogelijkheid voor deed om in het pand Dijckstate te trekken. De samenwerking met de huisartsenpraktijk en de fysiotherapeut in hetzelfde gebouw is prima. De lijntjes zijn kort. De apotheek aan de Molenweg betekent gezonde concurrentie. Els: 'Het houdt ons scherp. Deze apotheek is een zelfstandige onderneming waar ik de eigenaar van ben met het motto: staan voor de zorg van de patiënten. We zijn aangesloten bij de Serviceapotheek. Die hebben hun eigen merkproducten, die wij verkopen uit service naar onze klantenkring. Onze core business is: leveren van medicatie op recept'.

Hoge score
Els vervolgt: 'We zitten hier enorm op ons plek. We hebben een prima verstandhouding met onze patiënten. Dit kwam extra tot uitdrukking in de score van een klanttevredenheidsonderzoek. We scoorden een 8,6 wat landelijk gezien heel goed is. Zijn we trots op. Wij nemen de tijd voor onze patiënten. We willen beslist geen lopende band praktijk zijn. Ik certificeer ook apotheken in het land namens certificatiebureau CGD in mijn functie van materiedeskundige en zie daar soms wat het begrip lopende band inhoudt'.   

Toekomstblik
Wanneer de toekomst ter sprake komt kiest Els haar woorden zorgvuldig. 'Er is enorm veel bureaucratie, mede opgelegd door de verzekeraars en overheid. Dat leidt soms tot frustratie aan de balie. Dat zien we graag anders. We willen graag de tijd hebben om leuke projecten op te starten per ziektebeeld om de patiënt nog betere begeleiding te geven. De drie-eenheid fysiotherapeut, huisarts en apotheek nog meer benutten om mensen nog beter van dienst te kunnen zijn. We hebben daar al een begin mee gemaakt door bijvoorbeeld infoavonden te organiseren voor belangstellenden met een fysiotherapeut en een huisarts. Deze avonden werden goed bezocht. Een andere wens is om onze balie aan te passen zodat we patiënten nog meer privacy kunnen garanderen".

Open dag
Dat de apotheek op het Maertensplein het goed doet vinden ook de gezamenlijke zorgverzekeraars. Deze delen sterren uit voor zorg die verleend wordt. De apotheek haalde het hoogste aantal sterren. Een resultaat om trots op te zijn. Op 18 maart is er weer een open dag in de apotheek. Dan kunnen belangstellenden een kijkje achter de schermen nemen. Bij de opening twee jaar geleden werd dit ook georganiseerd en werd de apotheek de hele dag druk bezocht. Een uitdaging voor Els Coyajee om de te verwachten drukte in goede banen te leiden. Maar eerst gaat Els met haar medewerkers op 10 februari naar de musical Ciske de Rat om het tienjarig jubileum te vieren.