Welpenleiding Tom Otter zoekt hulp om deze kinderen elke zaterdag een leuke opkomst te geven.
Welpenleiding Tom Otter zoekt hulp om deze kinderen elke zaterdag een leuke opkomst te geven.

Scouting zoekt leden en leiding

Algemeen Algemeen

Het clubhuis van de Scoutinggroep AMG ligt een beetje achteraf, achter alle sportvelden aan de Dierenriem in Maartensdijk. Wat de scouts daar precies doen is niet iedereen duidelijk, ondanks het feit dat de groep al 48 jaar bestaat.

De groep wil daar graag verandering in brengen: De AMG heeft behoefte aan nieuwe leden, maar vooral ook aan leiding. Om je daarvoor aan te melden moet je op zijn minst weten wat Scouting inhoudt. Veel mensen denken bij Scouting aan strakke uniformen, elke dag een goede daad doen en door de modder kruipen. Dat is niet (meer) waar Scouting over gaat. Scouting staat voor uitdaging. Het biedt leuke en spannende activiteiten waarbij jongens en meiden worden uitgedaagd om zich persoonlijk te ontwikkelen. In de praktijk houdt dat in dat er elke week door de leiding heel uiteenlopende activiteiten worden bedacht. Van vlotten bouwen tot een quiz over dieren en van vuur maken tot een groot handelsspel in het teken van FairTrade.

Groepen
De AMG bestaat momenteel uit drie leeftijdsgroepen, speltakken genaamd. De welpen zijn de jongsten; 7 tot 11 jaar. Daarna komen de scouts die tussen de 11 en de 15 jaar oud zijn. Als laatste zijn er nog de explorers van 15 tot en met 18 jaar. Boven de 18 hoef je zeker niet te stoppen met Scouting. Je kunt dan leiding worden of je bij de 'stam' aansluiten. De stam is iedereen van 18 jaar en ouder en deze groep organiseert zijn eigen activiteiten, maar komt niet elke week samen.

Samenwerken
Scouting is niet alleen leuk. Het is ook goed voor je zelfvertrouwen en goed voor de economie. Vorig jaar is er in Groot-Brittannië een studie gepubliceerd die aangaf dat mensen die als kind op Scouting hebben gezeten later minder psychische problemen hebben. De onderzoekers denken dat de voormalige scouts baat hebben bij de ontwikkeling van kwaliteiten als zelfredzaamheid en teamwerk en dat ze profiteren van het feit dat ze vroeger gestimuleerd werden om veel naar buiten te gaan. Scouting Nederland heeft een aantal jaar geleden ook onderzoek gedaan naar het effect van Scouting op kinderen en kwam tot de conclusie dat de lichamelijke activiteit die je bij Scouting krijgt niet alleen goed is voor de gezondheid. Kinderen die op Scouting zitten, stoppen minder snel met school en raken minder snel op het criminele pad. Terwijl ze plezier maken, leren ze veel sociale vaardigheden. Bij Scouting moet je veel samenwerken en krijg je gaandeweg steeds meer verantwoordelijkheden.

Toekomst
Om ook in de toekomst kinderen uit Maartensdijk en omgeving een leuke Scoutingtijd te kunnen geven, is er leiding nodig. Helaas is daar momenteel een groot tekort aan bij de AMG. Om leiding te worden hoef je geen Scoutingervaring te hebben. Wel is het belangrijk dat je het leuk vindt om met kinderen te werken en dat je tijd hebt om elke zaterdagochtend een activiteit met de groep te draaien. Heb je interesse om leiding te worden of heb je vragen dan ben je iedere zaterdagochtend vanaf 9 uur van harte welkom op het clubhuis aan Dierenriem 10 in Maartensdijk. Je kunt ook voor meer informatie mailen naar info@aggermartini.nl, of kijk op www.aggermartini.nl.

(Kris Hekhuis)