Joke van der Molen onderhoudt zich na de opening met het aanwezige publiek.
Joke van der Molen onderhoudt zich na de opening met het aanwezige publiek.

Expositie in het Lichtruim

Algemeen Kunst & Cultuur

door Henk van de Bunt

In Het Lichtruim in Bilthoven is tot en met dinsdag 23 augustus een expositie plaats van vier kunstenaars. De tentoonstelling werd geopend door beeldend kunstenaar en lid van Kunstkring BeeKk Joke van der Molen. Het geheel werd feestelijk omlijst met Live muziek van het 'Biltsch Jazz Quartet' .

Sinds 2006 is Joke van der Molen bezig met beeldhouwen. 'Tijdens het oriënteren welke hobby mij nou lag, vond ik in beeldhouwen mijn ware passie. Vanaf april 2013 heb ik een eigen atelier, waar ik vele uren in de week aan het werk ben. Ik heb meestal bij de start van een nieuw beeld nog geen idee wat ik wil gaan maken. Het lijkt wel of de steen vanzelf onthult wat het resultaat gaat worden. Bij mij komen er dan wel heel vaak menselijke vormen tevoorschijn, meestal ruggen, torsen. Mijn werk is totaal niet abstract. Zelfs als ik dit probeer komt er toch weer een (menselijk) figuur uit'.

Kunst
Bij de opening speelde de voormalig verpleegkundige van der Molen met het begrip kunst: 'Kunst maakt vaak blij. Iedereen kijkt met andere ogen naar kunst, soms ben je diep ontroerd, soms moet je een kunstwerk eerst laten bezinken, nog eens kijken en dan voelen wat het met je doet. Een andere keer heb je direct een mening, omdat het zo binnenkomt. Gelukkig heeft iedere kunstenaar zijn eigen stijl, want wat zou de (kunst-)wereld saai zijn, als dat niet zo was. En gelukkig heeft ook iedereen een eigen smaak en wat is er dan mooier dan met elkaar of met de kunstenaar in discussie te gaan en uitleg te krijgen wat de achterliggende gedachte bij het ontstaan is geweest'.

Voorstellen
Joke van der Molen stelde vervolgens de vier aanwezige exposanten voor: 'Eerder ben ik in alle rust langs alle kunstwerken gelopen, om een goed beeld van hun werken te krijgen. En wat zijn ze prachtig, ontroerend, verrassend. Ik stel ze alle vier voor:

Willy Roggeveen uit haar creatieve inspiratie via diverse technieken, zowel 2D als 3D. Schilderen, ruimtelijk, fotografie en video. Ze heeft een grote diversiteit van haar werk hier staan en hangen. Geweldig die gevouwen schilderijen, de kleine kastjes als een soort Trompe-L'oeil, die vooral met het daglicht erachter prachtig uitkomen.

Tatjana Renkas is gespecialiseerd in portretten. Olieverf is haar techniek. Op een zeker moment heeft ze haar beroep als architect ingeruild voor de vrije kunst. Ze heeft hier prachtige aandoenlijke kinderportretten en stillevens hangen.

Mirjam Roest is ervaren in de lithografie en grafische ontwerpen. Zij maakt ze nu ook vrij werk. Ze zegt zelf: 'Het grafisch aspect blijft kenmerkend in mijn werk'. Dit is ook mooi te zien in haar werken die hier hangen. Sta er bij stil en lees de teksten die in de schilderijen verwerkt zijn.

Bob van der Putten is beeldhouwer en werkt met hout. Hij zegt: 'Mijn inspiratie haal ik uit algemene dagelijkse vormen. Vaak stel ik mij de vraag, kan dat ook in hout, waarbij vaak de vorm wordt opgeblazen en vergroot. Nou, dat kan hij. Wat een fantastische beelden zijn hier te zien, zo aaibaar. De paraplu, de handen op de toetsen, de tas. Prachtig werk'.