PvdA De Bilt wil verruiming zondagsopstelling

Algemeen Politiek

Winkels in de gemeente De Bilt, ook supermarkten en bijvoorbeeld tuincentra, mogen per jaar slechts vier keer op zondag open. In omliggende gemeenten zoals Zeist en Utrecht mogen winkels elke zondag open. De PvdA De Bilt wil dat dit verandert, maar stelt aan deze verruiming strikte voorwaarden.

Raadslid Erik van Esterik: 'Alles afwegende zijn wij er voorstander van dat winkels zelf mogen kiezen of zij op zondag open gaan. Dat is goed voor hun concurrentiepositie omdat met name de supermarkten en andere grote winkels zoals tuincentra nu omzet verliezen aan winkels in andere gemeenten. Bovenal is het prettig voor inwoners die op zondag inkopen willen doen'. De PvdA verwacht dat met name de supermarkten en andere grote ketens gebruik zullen maken van de zondagsopenstelling.

Voorzitter
Fractievoorzitter Krischan Hagedoorn: 'Wij stellen wel voorwaarden. Bevoorrading vindt niet op zondag plaats, zodat omwonenden in ieder geval van deze overlast verschoond blijven. Ook willen wij, dat de grote ketens (supermarkten, bouwmarkten en tuincentra) jaarlijks als tegenprestatie een aantal participatiebanen binnen hun vestiging leveren, zodat de werkgelegenheid voor kwetsbare groepen toeneemt'. De PvdA De Bilt wil ook dat de grote ketens eenmalig een financiële bijdrage aan een 'Promotie- en Activiteitenfonds' voor respectievelijk de Hessenweg/Looijdijk en Bilthoven Centrum leveren. Hagedoorn: 'Hiermee kunnen kleinere, zelfstandige winkeliers bij de introductie van de koopzondagen de aantrekkelijkheid van hun aanbod in gezamenlijkheid vergroten'. De PvdA wil dat de gemeente deze afspraken vastlegt in een convenant.