Einde Carnavalsvereniging in zicht

Verenigingen

De plaatselijke carnavalsvereniging De Weergodden is bezig met de opheffing. Na 47 seizoenen zijn er te weinig belangstellenden om de club in leven te houden.

Op 11 november 1968 werd de start gemaakt en binnen 5 maanden waren er 200 betalende leden. De eerste festiviteiten vonden plaats in kleine zalen bij De Vereeniging en WVT, maar al in 1971 werd er carnaval gevierd in de Biltse sporthal. Op sommige avonden was die hal te klein voor de meer dan 1000 bezoekers.

Eigen trein
In de 70-er en 80-er jaren waren De Weergodden toonaangevend in de carnavalswereld en de festiviteiten werden door bussen bezoekers uit andere plaatsen bezocht. Heel bijzonder was de eigen trein, waarmee de vereniging van Bilthoven-station rechtstreeks naar Coesfeld v.v. ging. De Weergodden stonden in hoog aanzien en er moesten mensen worden teleurgesteld omdat zij niet op het Prinsenbal mochten komen. Veel bekende artiesten traden bij De Weergodden op, zoals de Zangeres Zonder Naam, Connie Vink, Ronnie Tober, Lee Towers, Imca Marina en Marco Borsato.

Sleutel
Het College van B&W werkte al vanaf 1970 mee door uitreiking van de 'stadssleutel' aan de regerend Prins. Carnaval zorgde ook voor nauwere banden tussen 'over het spoor' en de rest van het dorp. Carnaval was voor iedereen en was al snel niet meer weg te denken uit De Bilt en Bilthoven. Dat is nu geschiedenis geworden. Nooit meer Speikerreik, gewoon gemeente De Bilt. De Weergodden verdwijnen, de weergoden blijven.
(Piet van der Sanden)

!