Bezield vertellen Jan Houter en Anne Doedens over de eilanden.
Bezield vertellen Jan Houter en Anne Doedens over de eilanden.

Canon van de Wadden warm ontvangen

Cultuur

'Jutten zit iedere eilander in het bloed', zegt Jan Houter met glimmende oogjes als hij vertelt wat er in 1994 gebeurde toen drie containers gevuld met sigaretten aanspoelden. Op vrijdag 5 juni hielden de auteurs Jan Houter en Anne Doedens in de Bilthovense Boekhandel een presentatie over hun onlangs verschenen boek Geschiedenis van de Wadden. De Canon van de Waddeneilanden.

door Guus Geebel

De canon van de Wadden bestaat uit vijftig vensters van elk 1200 woorden waarin de historische ontwikkelingen en hoogtepunten van de eilanden in samenhang rijk geïllustreerd worden beschreven. De goedbezochte presentatie over deze vakantie-eilanden vond toepasselijk plaats op de eerste tropische dag van het jaar. Aan de hand van lichtbeelden vertellen Anne Doedens en Jan Houter op meeslepende wijze om en om het verhaal achter de getoonde beelden. Tussentijds trad de maritieme folkband Scheepsfolk uit Julianadorp in passende kledij op. Het repertoire bestond uit liederen die een directe relatie met onderwerpen uit het boek hadden, zoals vuurtorens, postiljons, de ramp van 1666 en de zee.

Tradities
Jan Houter vertelt over de betekenis van de vuurtorens op de eilanden. Ook houdt hij een verhaal over postiljons. 'In de zeventiende eeuw is er al een postiljonroute van Amsterdam naar Vlieland. Onderweg werden de paarden enkele keren gewisseld.' Hij vertelt over de unieke natuurgebieden op de eilanden, waarvan afbeeldingen in het boek staan. Anne Doedens gaat in op de specifieke eilandentradities en de verschillende uitvoeringen van het sinterklaasfeest. Hij vertelt ook het verhaal dat Churchill overwogen heeft Ameland te annexeren omdat Duitse duikboten daar in de Eerste en Tweede Wereldoorlog langs voeren. Ameland nam niet deel aan de tachtigjarige oorlog. Ook het belang van de walvisvaart wordt beschreven.

West Aleta
De canon verhaalt over wrakken en rampen. Het jaar 1666 mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. Op 19 en 20 augustus van dat jaar vond de grootste maritieme ramp ooit in Nederland plaats bij Vlieland. De bij de presentatie aanwezige Kitty Nooy schreef daarover het fraai uitgevoerde jeugdboek 'De ramp van 1666'. Houter noemt ook het reddingswerk dat door de eeuwen heen werd verricht door de reddingsmaatschappijen. 'Nog steeds zijn al die redders van de KNRM vrijwilligers en daar heb ik groot respect voor.' Hij vertelt dat in 1920 bij Terschelling het Amerikaanse vrachtschip West Aleta verging. Aan boord bevonden zich vaten whisky en rum die later op de stranden van Terschelling aanspoelden. 'Die werden mee naar huis genomen en in de kippenren begraven omdat de kippen de sporen van een gegraven gat lieten verdwijnen.' Houter heeft nog eens een vrouw van 106 jaar geïnterviewd die het zich allemaal nog wist te herinneren.  

De canon is het eerste boek waar de totale geschiedenis van de eilanden met elkaar wordt verbonden. Doedens vindt dat de Canon een aanzet moet worden tot een grote geschiedschrijving van de Wadden.