Sarah Buis in actie.
Sarah Buis in actie.

Sarah Buis speelt waterpolo in Bakoe

Sport Sport

De Biltse waterpoloster Sarah Buis (15) is momenteel in Azerbeidzjaan, als lid van Jong Oranje. In de hoofdstad Bakoe worden tussen 12 en 28 juni, voor de eerste keer, de Europese Spelen gehouden. Waterpolo is één van de 24 disciplines. Er doen maar liefst 119 Nederlandse sporters mee aan de Spelen.

door Veroniek Clerx

'Gisteren was ik nog op Papendal', vertelt ze thuis in De Bilt. Bij het NOC-NSF werden we aan de pers voorgesteld en kregen we alle noodzakelijke informatie.' Sarah's waterpoloteam bestaat uit 7 speelsters in de leeftijd van 14-17 jaar. Zelf is ze tweede keepster. 'Ik ben al blij dat ik erbij ben', meldt ze. Want verleden jaar gleed ze uit in het zwembad en brak haar arm. Dat had haar veel revalidatietijd gekost. 'Ik hoop dat ik ook mijn speelminuten krijg, waarin ik mijn uiterste best kan doen'.

Geen topprestaties mogelijk
Sarah speelt alweer tien jaar waterpolo. Begonnen in het zwembad Brandenburg waar haar vader ooit zijn balletjes gooide en haar broertje Simon nog steeds speelt. Sarah zelf is drie jaar geleden met haar hele Bilthovense team naar de Utrechtse zwemclub UZSC overgestapt. Want het Bilthovense zwembad was niet meer voldoende geoutilleerd voor topprestaties. Sinds haar 11e jaar maakt ze al deel uit van Jong Oranje, sinds ze in Utrecht door Jeugd-Bondscoach Gerrit Jan Schatmans uit het water werd gevist.

'We maken zeker een kans in Bakoe', denkt ze. 'Van de 12 teams zitten wij ergens in de middenmoot. Het is wel spijtig dat de echte sterke ploegen Hongarije en Griekenland in onze selectie zitten.' Kunnen we haar de komende weken op 'Eurosport' verwachten? 'Nou het is wel opvallend dat NOC-NSF steeds meer aandacht van de pers krijgt. Toen we dinsdag werden voorgesteld was het de bedoeling dat we op tv zouden komen. Maar dat ging uiteindelijk toch niet door. Dat kwam doordat die ene Sepp was afgetreden.' (Sepp Blatter scheidend voorzitter-FIFA red.)

Toekomst
Sarah Buis zit in de derde klas van de Werkplaats. Volgend jaar vertrekt ze naar de LOOT-school in Leidsche Rijn, omdat daar de combinatie met haar sportcarrière beter te maken is. 'Voor Oranje ben ik nog te jong'. En daarom zal ze er bij de Olympische Spelen van Rio volgend jaar nog niet bij zijn. Ze hoopt voorzichtig op Tokio 2020. De tijd zal het leren. Morgen, 11 juni ligt een viertal herbouwscenario's voor aan de Commissie Openbare Ruimte van de Gemeenteraad. Geschreven door HospitaIity Consultants in Amersfoort. Eén van de voorstellen betreft een wedstrijdbad van 25 – 15,4 meter. Vraag is welke optie de voorkeur krijgt van de Bilthovense Waterpoloclub, die dateert van 1926.

!