Quin (l), Casper(m) en Sweder(r) achter het schaakbord.
Quin (l), Casper(m) en Sweder(r) achter het schaakbord.

Jonge schakers naar NK

Sport Sport

door Walter Eijndhoven

Zaterdag 30 mei mochten drie leerlingen van BSO De Wilde Poema in Bilthoven hun schaakkunsten vertonen tijdens het NK Schaken in Zuid-Scharwoude, bij Schagen. Casper Evers (9), Quin Boonen (10) en Sweder Vos (10) moesten het opnemen tegen 39 andere Nederlandse teams en eindigden uiteindelijk als 36e van Nederland.

Voordat het zover was, kwam nog heel wat kijken. De schakertjes moesten zich eerst nog zien te kwalificeren via het Regionaal Kampioenschap voor E-teams in Leusden. Vanuit DOSC, de sportvereniging in Den Dolder, hebben twee teams meegedaan met het Regionaal Kampioenschap. Na zeven rondes zwoegen eindigde het team van Casper, Quin, Sweder en Daniël als vierde. Precies voldoende om zich te kwalificeren voor het Nederlands Kampioenschap. Helaas was Daniël Kuiper uit Bilthoven geen lid van schaakclub DOSC en mocht dus niet meedoen met het NK. Ferdinand Oeffel verving hem.

Superspannend
Vol enthousiasme vertelt Quin, uit Den Dolder: 'Het was een superspannende dag. Er deden 40 teams van elk vier kinderen mee, dus 160 kinderen. Totaal moesten wij zeven rondes spelen. Helaas moesten wij in de eerste ronde spelen tegen de latere winnaars van het NK, STB uit Roosendaal'. Casper, uit Bilthoven vervolgt: 'Gelukkig gingen de andere wedstrijden veel beter, een aantal keer hebben wij gewonnen en remise gespeeld'.

Limburg
Quin, Casper en Sweder zijn helemaal gek van het spel. Sweder: ' Elke maandag van half zeven tot half 8 hebben wij les op DOSC, en Casper heeft nog éénmaal per maand extra schaakles. Om nog beter te leren schaken, spelen wij ook tegen onze vaders'. Quin vult aan: 'Ik speel elke avond tegen mijn vader, hij is vroeger Limburgs Kampioen geweest. Elke keer probeer ik van hem te winnen, maar dat lukt nog niet'. Trots kijkt Lon Boonen uit Den Dolder en vader van Quin, naar zijn zoon: 'Ik train de jongens elke week, en zie dat zij steeds beter gaan spelen. Schaken heeft veel te maken met het bedenken van een bepaalde strategie, constant een paar zetten vooruitdenken'. En dat kun je aan Quin wel overlaten. Tijdens het toernooi staat hij op een bepaald moment ver achter op zijn tegenstander. Toch weet hij in twee zetten zijn tegenstander 'mat' te zetten. Boonen: 'Het enige probleem is dat zijn tegenstander die mat kan voorkomen met zijn toren. Quin bedenkt vliegensvlug een nieuwe strategie en voert hem direct uit: hij raakt een pion aan de andere kant van het bord aan en laat de pion weer los om een ander stuk te zetten. Binnen het schaken mag dat niet en zijn tegenstander zegt terecht dat hij de pion toch moet zetten. De pion wordt geslagen door de toren, de toren die hem beschermde tegen 'mat'. Twee zetten later staat de tegenstander mat en wint Quin de partij'. Zo 'snel' kan het gaan.

Woensdag 25 juni begint het volgende selectietoernooi, een grandprix-toernooi. De jongens kijken er alweer naar uit. 

!