De jarige Marten Mobach met burgemeester Sjoerd Potters.
De jarige Marten Mobach met burgemeester Sjoerd Potters.

Muzikale felicitatie voor 103-jarige Marten Mobach

Algemeen

door Guus Geebel

De verjaardag van Marten Mobach op 15 juni begon met een aubade gebracht door leden van het Orkest Koninklijke Marechaussee voor zijn woning, die hij zittend in ontvangst nam. ’s Middags kwam ook burgemeester Sjoerd Potters de jarige feliciteren. 

Marten werd op 15 juni 1919 in Franeker geboren waar hij opgroeide en naar school ging. Hij was de oudste in een gezin met zeven kinderen. In 1940 kwam hij bij de Koninklijke Marechaussee en kreeg een opleiding in Apeldoorn. Na de opleiding is hij op veel plaatsten gedetacheerd geweest. In de oorlog zat hij in Westbroek en na de bevrijding vast in Utrecht. 

In 1944 trouwde hij en er kwamen vier kinderen, elf kleinkinderen, veel achterkleinkinderen en vijf achterachterkleinkinderen. Zijn vrouw overleed in 1999. Hij noemt het heel bijzonder meer dan honderd geworden te zijn. ‘Voor hetzelfde geld was ik gefusilleerd geweest op Fort De Bilt.’ Op de huidige woonplek kwam hij in 1994 wonen, nadat hij bijna vijf jaar in Duitsland gedetacheerd was geweest in Schöppingen. Hij werd daarna geplaatst in Amsterdam als bijstand bij de gemeentepolitie. 

Onderscheidingen
Om honderd te worden geeft hij als advies: ‘Lichtvoetig door het leven gaan en niet alles op je schouders meenemen.’ De onderscheidingen die hij heeft ontvangen vindt hij hoogtepunten in zijn leven. ‘Ik ben een van de weinigen die twee Koninklijke Onderscheidingen heeft gekregen. Hij werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau, kreeg de Eremedaille in de Orde van Oranje-Nassau in zilver met de Zwaarden, het Verzetsherdenkingskruis, het Mobilisatiekruis en de Inhuldigingsmedaille 1948. Tijdens die inhuldiging moest Marten Mobach de Belgische koningin-moeder Elisabeth met de motor escorteren. Hij werd bij haar geroepen en ze zei dat hij normaal een medaille van België had gekregen, maar door de Belgische koningskwestie met Leopold kon dat niet. Ze gaf hem vijfhonderd gulden die uiteindelijk van de generaal in de pot van de marechaussee gestort moest worden.

Kil en koud
De huidige tijd noemt Marten Mobach hopeloos. ‘De warmte is weg. Het is allemaal zo kil en koud. Ik ben op een andere manier opgegroeid, dus daar heb ik vaak moeite mee. Het optreden van boeren tegenover een minister vindt hij vreselijk. ‘Ontzag voor het gezag is zoek en omgangsvormen zijn heel anders dan vroeger.’ Zaterdag 18 juni werd ter gelegenheid van zijn verjaardag een groot familiefeest gehouden in Boerderij Fortzicht in Groenekan.

De muzikale hulde door leden van het Orkest Koninklijke Marechaussee werd zeer gewaardeerd.