Logo vierklank.nl
In de kleine salon van Marloes is er in deze tijd altijd maar 1 klant.
In de kleine salon van Marloes is er in deze tijd altijd maar 1 klant. (Foto: )

Ondernemen in Coronatijd

door Dirk Steenaart

Kapster Marloes Uiterwaal, heeft na zeven weken de schaar weer in handen.

De Westbroekse kapster Marloes Uiterwaal mag eindelijk weer werken in haar salon. Alle kappers hebben zeven weken stil moeten zitten. Ook voor Marloes was het zwaar. Ze heeft sinds kort een nieuwe plek voor haar salon; deze is gevestigd in de Houtfabriek in Westbroek. Ze was twee weken bezig in haar nieuwe omgeving en toen moest ze sluiten. Het gaat goed met haar en met de inmiddels weer goed draaiende salon.

De salon is nu in plaats van vijf dagen zes dagen open. Dat is één dag meer dan vóór de Coronaperiode. Normaal gesproken is de Haarsalon Westbroek van dinsdag tot en met zaterdag open; nu dus maandag tot en met zaterdag. De agenda zit vol tot en met half juni, dat maakt het ook lastig om nu afspraken in te plannen. De mensen vinden het fijn dat ze weer naar de kapper kunnen. Sommige klanten moeten nog wel even geduld hebben, maar er is gelukkig veel begrip voor de situatie.

Gespreksonderwerp
Een kapper krijgt altijd hartstikke veel verhalen te horen. De ene keer gaat het over de zomervakantie, de andere keer over Kerst en nu gaat dat alleen maar over het Coronavirus. Marloes snapt wel dat mensen even hun verhaal kwijt willen: ‘Mensen willen toch alles even kwijt. Het is ook wel goed om er even over te praten. Mensen kunnen even hun verhaal delen, dat kan bij de kapper’.

Hygiëne
Klanten moeten, wanneer ze binnen komen, hun handen desinfecteren (gel) of wassen. Marloes bespreekt ook met elke klant of de klant wilt dat de kapper een mondkapje wil dragen. Bij sommige andere kappers zijn mondkapjes verplicht. Daar is de Westbroekse kapster geen voorstander van: ‘Het is hartstikke lastig om te knippen en te kleuren bij mensen met een mondkapje op omdat we als kapper ook bij de oren moeten komen’. Na elke klant maakt ze alles schoon. Ze gebruikt voor haar gereedschap een speciaal schoonmaakmiddel.

Personeel:
Marloes werkt zelfstandig. Ze plant daarom ook altijd één persoon tegelijk in waardoor ze niet heel veel maatregelen hoeft te treffen in haar salon. Overigens als er twee uit hetzelfde gezin willen komen zou dat wel kunnen. Als de moeder de verf in gaat kan een ander familielid geknipt worden. Ze merkt gelukkig ook niet meer dat mensen bang zijn om naar de kapper te komen vanwege het Coronavirus.

Toekomst:
Het is lastig om te kijken hoe het er uit gaat zien in de toekomst. Het zal er voor de kapper niet heel anders uit gaan zien omdat de anderhalve meter samenleving niet te doen is in de salon. Ze verwacht wel dat er in de toekomst misschien wel meer mensen de studie voor kapper gaan volgen, omdat er in afgelopen periode veel aandacht voor was in de media. Het kappersvak wordt weer meer gewaardeerd. Marloes Uiterwaal ziet de toekomst positief tegemoet: ‘Wanneer mensen trouw blijven komen ga ik de crisis zeker overleven’, zegt ze met een glimlach.

Meer berichten