Jan van den Hoogen (l) en Jeroen Ouendag weten niet wanneer het zwembad weer helemaal open kan.
Jan van den Hoogen (l) en Jeroen Ouendag weten niet wanneer het zwembad weer helemaal open kan.

Zwembad De Kikker bereidt zich gewoon voor op nieuw zwemseizoenNieuw artikel

Sport

Door vrijwilligers en bestuursleden van natuurzwembad De Kikker in Groenekan wordt hard gewerkt om het nodige onderhoud te verrichten in het zwembad. Of en wanneer het prachtig in de natuur gelegen zwembad weer open gaat en onder welke omstandigheden is nog niet bekend. 

Zoals elk jaar zijn vrijwilligers en bestuursleden de eerste week van maart begonnen met de schoonmaak van het zwembad. En dat bleek hard nodig. Door de natte winter waren de tegels en het meubilair zwart en groen van de aanslag geworden. De eerste drie weken is alles met de hogedrukreiniger schoongemaakt. Daarna kon al het andere onderhoudswerk opgepakt worden zoals schilderwerk, tegels vervangen alsook planken op de vlonders etc. Inmiddels wel met inachtneming van de verplichte afstand van anderhalve meter. 

Groot onderhoud
Vrijwilligerscoördinator Jan van den Hoogen: ‘We zien ons de komende jaren ook voor het nodige groot onderhoud geplaatst. De zinken dakbedekking op de kleedhokken moet vervangen worden, er zit hier en daar betonrot in de kleedaccommodaties en we willen ook de houten schutting bij het peuterbad vervangen door een stenen muur. Gelukkig kunnen we veel zelf zodat de kosten beheersbaar blijven. Wanneer we dit gaan doen weten we nog niet’. Voorzitter Jeroen Ouendag:’ De plannen waren om een kleine contributieverhoging door te voeren om de nodige kosten te kunnen dekken. Maar door de huidige situatie is dit nu nog niet aan de orde. We kijken ook naar mogelijkheden om grond te kopen en de ligweide te vergroten in de richting van de parkeerplaats. Een parkeerplaats moet aan de zijkant hiervan gerealiseerd worden. Mogelijk dat we dan wat meer abonnementhouders aankunnen. Het maximaal aantal leden is nu ongeveer 2000. Middels nieuwsbrieven en onze site houden we iedereen op de hoogte’.

Meivakantie
Door de corona-crisis loopt alles nu anders. Met de versoepeling van de sportregels voor de jeugd mag er na de meivakantie weer gesport worden op sportparken en in zwembaden al dan niet met inachtneming van de anderhalve meterregel. Bestuur en vrijwilligers gaan hier binnenkort over nadenken. Er zijn vele varianten denkbaar waaronder het zwembad geopend kan worden zoals bijvoorbeeld het werken met ‘tijdslots’ waarbij je op zwemuren kunt intekenen. Maar ook de vrijwilligers moeten zich veilig voelen in hun rol. Jeroen Ouendag: ’Tot 1 september is er een evenementenstop. Dat betekent dat onze 1 kilometer zwemtocht dit jaar niet door gaat. En of een voor dit jaar gepande sponsorzwemtocht voor het Maarten van der Weijdenfonds kan door gaan is ook maar afwachten. Zo niet dan schuift dit door naar volgend jaar’.

Eeuwjubileum
Waar ook nog over nagedacht moet worden is het eeuwjubileum van het zwembad. Jan van den Hoogen:’ We zijn er nog niet helemaal uit in welk jaar dat nu eigenlijk is. Er zijn feiten bekend van een eerste zwemmer in 1917 maar ook een besluit uit de gemeenteraad van 1922 dat er officieel toestemming wordt gegeven aan iemand om daar te gaan zwemmen. We moeten de aankomende tijd met elkaar een keuze maken in welk jaar we dat willen gaan vieren’. 

Wat beide bestuurders goed doet zijn de hartverwarmende reacties die binnenkomen. Hoewel de voorverkoop van abonnementen nog niet is gestart vanwege de bijzondere situatie vragen vele leden om de rekening maar alvast te sturen. Zelfs als het zwembad dit seizoen helemaal niet of maar amper open gaat. Zij willen dat het zwembad behouden blijft voor Groenekan. ‘Dit is waar je het graag voor doet’, reageren Jeroen Ouendag en Jan van den Hoogen. 

Bestuur en vrijwilligers steken veel tijd in het opknappen van het zwembad. Er is nog veel werk te doen maar de enthousiaste groep vrijwilligers zorgt ervoor dat het bad er straks weer keurig bij ligt. Het bestuur heeft nog veel om over na te denken en beslissingen te nemen. Maar wat iedereen bindt is de trots op dit prachtige en unieke natuurzwembad. 

[door Kees Diepeveen]