Deel Maartensdijk krijgt nieuw riool

Algemeen

Voor de openbare ruimte van de Bovenkruier/Molenwiek en omgeving in Maartensdijk is een herinrichtingsplan vastgesteld. De directe aanleiding hiervoor is de vernieuwing van het rioolstelsel, dat in slechte staat verkeert en onvoldoende capaciteit heeft.

Ook is het uit een oogpunt van duurzaamheid wenselijk om de afvoer van het hemelwater af te koppelen van het afvalwaterriool. Na afkoppeling vindt de afvoer van het hemelwater plaats via een afzonderlijk stelsel, waarna het op natuurlijke wijze binnen het gebied ten gunste komt van het (grond-)watersysteem en niet meer wordt afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. De vernieuwing van het rioolstelsel biedt de efficiënte mogelijkheid om tegelijk de openbare ruimte opnieuw in te richten. Het herinrichtingsplan voorziet in een duurzame afvoer van het hemelwater, meer openbare verlichting en een verbeterde parkeergelegenheid.

Het plan is met een integrale gebiedsgerichte aanpak tot stand gebracht. De bewoners hebben via informatiebijeenkomsten en werkgroep-overleg meegedacht en geadviseerd over de inrichting van hun straat. Na de uitwerking van het inrichtingsplan in een bestek vindt de aanbesteding van het werk plaats. Volgens planning is de oplevering van de herinrichtingswerkzaamheden voorzien voor eind 2020. Er wordt voor gezorgd dat de aannemer alle bewoners en belanghebbenden tijdig over de werkzaamheden informeert. [HvdB]