Ook op deze stormbaanachtige hindernis staat Stijn zijn mannetje.
Ook op deze stormbaanachtige hindernis staat Stijn zijn mannetje. Foto: Simon in 't Veld

Topsport op een laag pitje tijdens Coronacrisis

Algemeen

- Obstacle Course Running -

door Kees Diepeveen

Wat doen topsporters in deze moeilijke tijden, waarin de sportagenda geheel is geschrapt voor de aankomende maanden? Veel grote toernooien zijn uitgesteld, wedstrijden afgelast of uitgesteld en competities gestopt. Wat voor een ritme bouwen topsporters op om de conditie en de focus vast te houden? Ditmaal geeft de 17 jarige ras-atleet Stijn Lagrand uit Bilthoven een inkijkje in zijn aangepaste dagelijkse sportleven.

Met Stijn Lagrand heeft de gemeente De Bilt een bijzondere, maar ook onbekende sporter als inwoner. Niet alleen zijn sport is onbekend maar ook zijn resultaten en dat is onterecht. In 2019 heeft hij diverse Nederlandse, Europese en wereldtitels in diverse disciplines in de jeugdklasse binnen het Obstacle Course Running (OCR) behaald. Bij deze sport leg je een parcours hardlopend af over een terrein van 3 tot 15 km vol met natuurlijke en opgebouwde zware hindernissen en obstakels. Dwars door sloten, weilanden, bossen en hindernissen van balken, netten, banden en touwbanen etc. Een conditioneel heel zware sport. Stijn behoort nog een paar weken tot de absolute top in zijn jeugdklasse. In mei wordt hij 18 en hoort vanaf dan bij de volwassenen waarin hij in twee wedstrijdcategorieën mee kan doen, de leeftijdsgroep 18 tot 24 jaar of de elite. Stijn: ‘Per wedstrijd kijk ik met mijn trainer in welke categorie ik meedoe’.

Gripkracht
Voor de coronacrisis trainde Stijn 16 tot 20 uur per week waarvan 7 tot 10 uur met clubgenoten bij zijn vereniging Hang On in Doorn. Maar dat kan nu niet meer en daar had hij in het begin wel moeite mee. Hij doet nu heel veel thuis. Stijn: ’Ik deed mijn looptrainingen toch al grotendeels vanaf huis. De kracht- en hindernistraining valt nu alleen wel volledig weg. In de achtertuin heb ik een rekstok voor krachttraining en die is nu ook uitgebreid met meerdere greepjes zodat ik mijn gripkracht kan blijven trainen. Het echt uitvoeren van hindernissen is thuis niet na te bootsen en kan daar helaas niet aan werken zoals ik zou willen. Voor de rest spring ik nu wat vaker op de fiets om wat extra uurtjes te maken zonder dat mijn knieën en enkels het constant zwaar te verduren krijgen’.

Krachttraining
Een grote verandering voor Stijn is dat hij niet meer naar school gaat. ’Dit jaar is mijn examenjaar van het VWO. Ik heb inmiddels al mijn toetsen afgerond. Daardoor ben ik nu meer gaan werken bij de Albert Heijn in Den Dolder. Voor de crisis werkte ik daar 6 tot 8 uur per week, nu 25 tot 35 uur. Maar ik houd voldoende tijd over om te trainen. Gemiddeld loop ik 70 tot 80 km per week in diverse tempo’s. Dat wissel ik af met krachttraining en fietsen. Globaal zag mijn trainingsweek van 12 tot en met 19 april er zo uit:

zondag:          12 km wissel-tempoloop met 2km warmlopen; 

maandag:  ochtend: 13 km herstelloop, middag: 1uur krachttraining aan de rekstok

dinsdag:          ochtend: 10 maal 600m met 1 min herstel. Totaal 13.5 km met warming-up en cooling-down; middag: 1 uur krachttraining voor benen

woensdag:  ochtend: 14.3 km rustige loop door het bos; middag: klein uurtje rustig op de fiets 

donderdag:  ochtend: 8 km rustige loop door het bos, middag: 45 min rustig op de fiets 

vrijdag:          30 min hardloop + krachtoefening circuit (een soort virtuele OCR-wedstrijd) 

zaterdag:         ochtend: lange duurloop van 23 km door het bos, middag: 1 uur krachttraining aan de rekstok

zondag:          rustdag

You Tube

Wekelijks belt hij met zijn trainer Erik de Heer. Stijn: ’Daarnaast houden we dagelijks contact via WhatsApp. Mijn trainer heeft op YouTube verschillende filmpjes geplaatst, die iedereen van de club kan bekijken om zo bepaalde trainingen te volgen. Mijn trainer en ik werken nu vooral aan een goede basis. Dat betekent veel uren maken en wekelijks goede programma’s draaien met looptrainingen. In kracht ga ik erop vooruit deze periode, maar de trucjes en het ritme van het klimmen verlies ik een beetje. Normaal hebben we 3 tot 4 maanden om een basis te leggen (vanaf oktober t/m maart), dat is nu aanzienlijk verlengd . Dat is wel iets waar ik heel lang profijt van kan hebben omdat we nu de fundering leggen van de volgende jaren trainen’.

Doelen
Doelen stellen is lastig in deze periode. Alle wedstrijden tot oktober zijn afgelast. Er is enige hoop op het WK OCR in het najaar. Maar het is de vraag of zo’n groot evenement dan al georganiseerd mag worden. Stijn: ‘Mijn focus ligt voorlopig dus niet echt op wedstrijden maar meer op trainingsdoelen, zoals het toewerken naar de wissel-tempoloop van zondag om die niet voor 14 km maar voor 18 km te kunnen doen’. Naar de nabije toekomst toe hoopt Stijn voldoende tijd te krijgen om de training weer volledig te hervatten en zijn kracht en vaardigheden weer aan te scherpen voordat de eerste wedstrijd op het programma staat.

Stijn in actie op hindernis Monkeybars waarbij het op kracht in de armen, techniek en gripkracht in de handen aankomt.
Op deze Tijgerbaan moet Stijn de overkant halen zonder met zijn rug de grond te raken.