Echte vriendschap moet gekoesterd worden
Logo vierklank.nl
Fimme, Luuk en Ben brengen humor in Het Lichtruim.
Fimme, Luuk en Ben brengen humor in Het Lichtruim. (Foto: )

Echte vriendschap moet gekoesterd worden

Humor is een prachtige waterlelie die wortelt in het troebele water van verdriet,’ zei de zelf uiterst komische schrijver Godfried Bomans, en het klopt: zonder de ernstige laag waar grappen vandaan komen, wordt humor vaak flauwe joligheid, niet meer dan leuk, lollig en plezant.

In die worsteling zaten afgelopen zaterdagavond Fimme, Luuk en Ben, de tweedejaarsstudenten van de Koningstheateracademie in Den Bosch. In hun voorstelling ‘3 Guys, 1 night’ namen deze beginnende cabaretiers ieder op eigen wijze het publiek in Het Lichtruim mee in hun belevingswereld en vertelden vol humor waar zij tegenaan lopen.

Fimme Bakker vertelde in een mix van onbegeleide liedjes en tekst over vriendschap en de illusie ervan. ‘Echte vriendschap moet gekoesterd worden’, maar bestaat vriendschap eigenlijk wel? Als je een dag te laat opbelt kan het leven van je vriend al voorbij zijn. En Ben Kütterer vroeg zich af hoe je je positie in het leven bepaalt als je tussen twee tegenovergestelde werelden leeft.

Luuk Weggemans zong wel met een band, en vertelde ontroerend over zijn angst voor de toekomst voor de liefde en de dood, in een mini-vertelling over het kind dat niet op wil groeien, het afscheid van de eigen kinderen en tenslotte het einde, schitterend geïllustreerd door een Ramses Shaffy-achtig liedje over de grijsaard die van de duinen de koude zee inloopt richting de ondergaande zon.

Geen nieuw beeld, maar gebracht met een veelbelovende en ontroerende oprechtheid, want, zo zong Shaffy zelf al: ‘Wie geen dromen heeft, heeft evenmin een werkelijkheid.’ (Peter Schlamilch)

Meer berichten