Minister Kookmees bezoekt We Match Bilthoven
Minister Kookmees bezoekt We Match Bilthoven Foto: Hans Lebbe

Minister Koolmees bezoekt We Match

Algemeen

'Mooie pilot voor het nieuwe inburgeringsstelsel'

Minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bracht maandag 9 december een werkbezoek aan het project We∞Match in de gemeente De Bilt. Het project doet mee met het pilotprogramma 'Veranderopgave Inburgering' van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de lessen en ervaringen uit de praktijk mee te nemen bij de ontwikkeling van het nieuwe, lerende inburgeringsstelsel.

WeMatch is ontwikkeld door KunstenHuis en biedt nieuwkomers de kans om zelfstandig een toekomst op te bouwen in Nederland. Dit gebeurt in samenwerking met maatschappelijk betrokken personen en organisaties. Theater is hierbij een middel om deelnemers te laten kennismaken met de verschillende aspecten van de Nederlandse cultuur en om vaardigheden te oefenen.

Na een korte introductie door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en een welkomstwoord door wethouder Anne Brommersma (Welzijn en participatie), maakt de minister in vogelvlucht kennis met We∞Match. Een voorproefje slechts, want in de rest van het programma draait het vooral om beleven en uitwisselen.

Kijkje in de keuken
Projectleider Willeke Colenbrander en artistiek leider Irene Jongbloets leiden het programma in met een 'kijkje in de keuken': de werkwijze van het project en hoe het verschilt van andere inburgeringstrajecten. Dat is bijvoorbeeld de inzet van theater en presentatie gedurende het traject en de verbondenheid van lokale bedrijven en instellingen. Bijzonder is ook de koppeling aan een buddy: een woonplaatsgenoot die een nieuwkomer vrijwillig ondersteunt bij het bereiken van haar persoonlijke doelen. Door deel te nemen aan een verkorte theatertraining – met de nadruk op non-verbale communicatie – ervaart de minister het effect van de inhoud van de trainingen binnen het traject: inzicht krijgen in en het ervaren van de eigen kracht en vaardigheden om nieuwe stappen te kunnen zetten in de samenleving.

Succesvolle WeMatches
Het programma vervolgt met korte vraaggesprekken over arbeidstoeleiding met deelnemers en werkgevers die in eerdere trajecten matches bleken. Wat zijn de ervaringen van deze organisaties met deelnemers van We∞Match? Wat zijn de tips & tricks van eerdere deelnemers? De minister krijgt volop de gelegenheid vragen te stellen. Hij maakt hier gretig gebruik van en vraagt de deelnemers bijvoorbeeld hoe het theaterprogramma voor hen werkt. Deelnemers reageren dat het effect heeft door het oefenen: ' Zo leren we de Nederlandse gebruiken echt kennen. Zoals het schudden van handen en het aankijken in de ogen' . En op zijn vraag aan projectleider Colenbrander naar werkzame elementen benoemt zij met name de verbinding tussen partners in de gemeente en lokale bedrijven.

Arabische koffie
In een laatste interactief onderdeel gaan deelnemers, buddy's en minister onder het genot van een Arabische koffie met elkaar in gesprek over de impact van We∞Match op hun leven. Groepsgewijs, zoals ook onderdelen van het traject zijn ingestoken. Een deelneemster vertelt dat zij door het programma een stageplaats heeft gevonden die past bij haar gezinssituatie. Zij gaat als hulp in de huishouding werken en stroomt na haar opleiding door naar de zorg. Een andere deelneemster vertelt dat zij door het programma heeft leren praten en nu durft te vragen wat zij wil.

Ter afsluiting van het korte en intensieve werkbezoek krijgt minister Koolmees namens het project een inspirerende kaart van We∞Match en een doosje vol 'filehapjes' aangeboden, om hem te helpen herinneren aan een geslaagde middag en het succesvolle project. Een project met potentie buiten de grenzen van Zuid-Oost Utrecht en met innovatieve ingrediënten voor de nieuwe Wet Inburgering.

Minister Koolmees: 'WeMatch doet uitstekend werk om vrouwelijke nieuwkomers te helpen integreren in de Nederlandse samenleving. Hopelijk inspireert dit ook andere gemeenten om statushouders op een vernieuwende manier te begeleiden naar werk. Daarmee vormt dit een heel mooie pilot voor het nieuwe inburgeringsstelsel waar het kabinet momenteel hard aan werkt.'

Begin 2020 start het vijfde We∞Match traject. Meedoen als deelnemer of buddy kan. Kijk voor meer informatie op www.we-match.nl.

Minister Kookmees bezoekt We Match Bilthoven