Logo vierklank.nl
Het officiële team
Het officiële team

Debatteam Het Nieuwe Lyceum onderuit in voorronde NK Debatteren

door Walter Eijndhoven

Vrijdag 22 november ging het debatteam van Het Nieuwe Lyceum (HNL) uit Bilthoven onderuit voor een finaleplaats bij het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren. Een teleurstellende twaalfde plaats in de voorronde was niet voldoende voor het team om zich te plaatsen voor de finale in januari.

Om een finaleplek te bereiken, gaat natuurlijk heel wat aan vooraf. 'Voor deze laatste voorronde op onze eigen school heeft ons team ongeveer twee maanden geoefend', vertelt Jade Kroet, leerling van HNL en lid van het debatteam. Dat vele oefenen wierp helaas niet de gewenste vruchten af.

Improvisatiestelling
'Wij bereiden de debatstellingen vooraf voor, maar horen pas vlak voor het debat of wij voor- of tegenstander moeten zijn', vertelt Jade. 'Soms zijn dat best lastige onderwerpen en je krijgt slechts 20 minuten voorbereidingstijd. Daarnaast krijg je ook nog een improvisatiestelling te horen, om het nog uitdagender te maken'. Centrale stellingen waarover de leerlingen deze voorronde moesten debatteren waren: 'ouders moeten bij de Tweede Kamerverkiezingen een extra stem krijgen voor hun minderjarige kinderen', 'Nationale feestdagen mogen geen religieuze grondslag meer hebben'  en ' Wereldwijd moet na elke verkiezing de regeringsleider een ander geslacht hebben' .

Al sinds 1998 organiseert de Stichting Nederlands Debat Instituut het NK Debatteren voor Scholieren. Met dit evenement hoopt zij leerlingen te prikkelen, overtuigender te laten spreken, zorgvuldiger te leren luisteren en nieuwsgierig te blijven. Tijdens de voorrondes en de finale moeten de teams, bestaande uit vier debaters, hun standpunt verdedigen. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van vier minuten. Wanneer alle debaters hun speech hebben gehouden, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.

Meer berichten