Openingswedstrijdje korfbal tussen Nova en Voordaan. (foto Peter Schlamilch)
Openingswedstrijdje korfbal tussen Nova en Voordaan. (foto Peter Schlamilch)

Hockey Dome Voordaan geopend bij Nova

Algemeen Sport

door Kees Diepeveen

Waar een innige samenwerking tussen twee sportverenigingen toe kan leiden was op 30 november te zien op het sportpark van korfbalvereniging Nova in Bilthoven. Daar werd de een-na-grootste blaashal van Nederland in gebruik genomen door Hockeyvereniging Voordaan uit Groenekan.

Het resultaat van deze samenwerking is dat alle teams van hockeyvereniging Voordaan in deze hal kunnen trainen en hun zaalhockeywedstrijden kunnen spelen. Het tekort aan zaalruimte voor Voordaan is in één keer opgelost. De blaashal gedoopt Hockey Dome Voordaan, heeft een vloeroppervlak van 3572 m2 en is drie zaalhockeyvelden groot. Na de wintermaanden wordt de hal weer afgebroken en opgeslagen. Nova maakt dan weer gebruik van de velden. Beide verenigingen hebben afgesproken, dat Voordaan de komende tien jaar het terrein huurt van Nova. In deze aankomende winterperiode blijft Nova voor zijn competitiewedstrijden en trainingen gebruik maken van het H.F. Witte Centrum en de Kees Boekehal.

Positiviteit
Beide trotse voorzitters Pieter Keuning van Nova en Gijs Sleijffers van Voordaan benadrukten dat er vanaf de eerste kennismaking vertrouwen en wederzijds respect was en dat in die sfeer heel veel mogelijk bleek. De onderlinge positiviteit bracht beide verenigingen de energie om dit unieke project betrekkelijk snel te voltooien. Zij hopen dat dit een voorbeeld is voor verenigingen om onderling meer de samenwerking te zoeken om vooruit te kunnen komen. Pieter Keuning: 'We hebben natuurlijk nog lang niet alles kunnen regelen. Het eerste jaar moeten we kijken waar we tegenaan lopen. Zaken als verzekeringen, aansprakelijkheid, inkoop, facilitaire dingen, kleine verbouwingen moeten we onderling nog uitwerken. En er zullen zich ongetwijfeld nog wel meer dingen voordoen die nog geregeld moeten worden. Maar door de goede onderlinge samenwerking komt dat wel in orde'.    

Lint
Marijke Fleuren voorzitter van de Europese Hockey Federatie sprak ook haar bewondering uit over de totstandkoming van dit unieke project en noemde het een voorbeeldproject voor andere verenigingen. Hier sloot wethouder Sport en Cultuur Madeleine Bakker zich van harte bij aan en feliciteerde beide verenigingen met het geslaagde project namens de gemeente De Bilt. De officiële openingshandeling werd door beide dames verricht middels het doorknippen van het lint voor de toegangsdeur naar de blaashal.

Akoestiek
Iedereen was onder de indruk van de enorme blaashal. Drie zaalhockeyvelden met ruime tussenliggende looppaden. Een aantal spelers en speelsters van Nova speelden een korfbalwedstrijdje tegen spelers en speelsters van Voordaan. De velden van beide sporten hebben dezelfde afmetingen. De verlichting in de hal is prima. De akoestiek zal nog wel de nodige aandacht behoeven. Een swingend optreden van de Percussiegroep van de Biltse Harmonie in de hal klonk overweldigend. Na de opening was er nog een gezellig samenzijn in de kantine van Nova. De Bilt is weer een mooi sportproject rijker.