Logo vierklank.nl
Een overvol Lyceum debatteert er op los.
Een overvol Lyceum debatteert er op los.

Debatteren kun je leren

Afgelopen vrijdag en zaterdag was Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven gastlocatie voor twee van de drie voorrondes van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren dat al sinds 1998 bestaat en waaraan de school altijd heeft meegedaan.

Dit jaar was HNL voor het eerst als gastheer voor de debatteams van ruim 110 Nederlandse middelbare scholen, die aan de hand van verplichte stellingen de verbale strijd met elkaar aangingen.

De stellingen die centraal stonden tijdens de voorrondes waren voor jongeren herkenbare vraagstukken als: 'Ouders moeten bij de Tweede Kamerverkiezingen een extra stem krijgen voor hun minderjarige kinderen', maar ook wat modieuzere als 'Nationale feestdagen mogen geen religieuze grondslag meer hebben'.

Respectvol
In een serieuze en respectvolle sfeer traden de scholieren tegen elkaar in het strijdperk, waarbij steeds 4 kandidaten per team het woord voerden en beoordeeld werden door een deskundige jury, met als hoofddoel dat jongeren overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en nieuwsgierig blijven. Prachtig om te zien dat het debat leeft in Nederland, en met hoeveel passie het door onze jeugd wordt beoefend!

Meer berichten