Logo vierklank.nl
Een mooie zin op een van de A4tjes was: 'Respect moet je verdienen'
Een mooie zin op een van de A4tjes was: 'Respect moet je verdienen'

Gastles over respect op basisschool De Kievit

door Henk van de Bunt

Frans Poot, bestuurslid van het Platform Respectvol Samenleven De Bilt, was donderdag te gast als gastspreker op de Maartensdijkse basisschool De Kievit.

Om de leerlingen uit te nodigen na te denken over het begrip respect had Frans met de leerkracht van groep 7/8 afgesproken, dat zij op een A4tje iets zouden schrijven en/of tekenen waarbij zij aan respect dachten.

Deze A4tjes waren in de klas opgehangen en Frans ging aan de hand van de plaatjes met de leerlingen in gesprek. Op deze manier konden de zij hun eigen verhaal houden, waarbij het opviel hoe goed zij over dit onderwerp hadden nagedacht.

Pesten
Begrippen als waardering voor elkaar, elkaar groeten, pesten, wangedrag en afval op straat, discriminatie, etc. kwamen aan de orde. Wat ook opviel was dat de kinderen ook hadden nagedacht over respect buiten de eigen leefomgeving. Zo kwam het vaak respectloze gedrag van politici naar elkaar aan de orde.

Zin
Een mooie zin op een van de A4tjes was: 'Respect moet je verdienen'. Een ander had verschillende vormen van respectloos gedrag in een getekende afvalbak gedeponeerd..

Aan het eind van de les gaven de leerlingen (elkaar) een spontaan applaus.

Bij de evaluatie met de leerlingen en leerkracht bracht Frans naar voren dat hij onder de indruk was van de maatschappelijke betrokkenheid van de leerlingen, die in de gesprekken een opvallende discipline opbrachten in het elkaar laten uitpraten.

Meer berichten