Cas van 't Hoenderdaal, Basten Zijl, Sophie Bouman, Elena Borghi, Imme Kleijne en Lara Braxhoofden werken aan een project over duurzame kleding op Het Nieuwe Lyceum.
Cas van 't Hoenderdaal, Basten Zijl, Sophie Bouman, Elena Borghi, Imme Kleijne en Lara Braxhoofden werken aan een project over duurzame kleding op Het Nieuwe Lyceum.

Project Duurzame Kleding op Het Nieuwe Lyceum

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Maandag 4 november tot en met woensdag 6 november stond het project Duurzame Kleding op het programma op HNL in Bilthoven. Alle eerste- en tweede klassers van de school hebben maar één doel voor ogen: consumenten bewust maken hoe vervuilend de mode-industrie is voor het milieu.

Volgens het Greenfashion Team van HNL, bestaande uit Robert-Jan, Kik, Miguel, Benten, Julia en Douwe begint de vervuiling al bij het verbouwen van grondstoffen. Per katoenen t-shirt worden bijvoorbeeld duizenden liters water verbruikt, omdat katoenplanten veel water nodig hebben, de planten worden bespoten met gif en de restproducten komen terecht in de rivier. Het transport vanuit de ontwikkelingslanden naar het westen gaat per vliegtuig, waardoor extra CO2-uitstoot plaatsvindt. Behalve milieuvervuiling vindt uitbuiting van arbeiders plaats, met werkdagen van 14 uur waarbij zij minder dan één euro per uur verdienen.

Recycling
Woensdag 6 november presenteerden alle eerste- en tweede klassers hun zelfgemaakte kleding. 'Samen met Jelle en Jurriaan heb ik eigen kleding gemaakt´, legt Floris uit. ´De jurk is gemaakt van een vuilniszak, ook de sjaal is van hetzelfde materiaal, de hoed hebben wij gemaakt van folie, de vulling hiervan hebben wij uit een mouw gehaald en de armband is van spijkerstof. Deze stof komt van een oude spijkerbroek. Op deze manier doen wij aan recycling. Kartonnen dozen doen dienst als schoenen. Wij hebben meerdere dozen in elkaar gestapeld, voor meer stevigheid´.

Instagram
Ook leerlingen Cas van 't Hoenderdaal, Basten Zijl, Sophie Bouman, Elena Borghi, Imme Kleijne en Lara Braxhoofden werken aan een schonere wereld. Zij hebben een eigen account aangemaakt op Instagram over duurzame kleding. Iedere dag posten zij nieuws op hun account. Geïnteresseerden kunnen hen volgen via 'FairFashionMakers_'.

Voor donderdag 5 december moet iedere leerling minimaal vijftig mensen vinden die hun voorbeeld volgt. En moeten zij een bewijs daarvan kunnen overleggen. 'Dit project maakt kinderen heel zelfbewust met betrekking tot duurzaamheid, aldus één van de moeders', vertelt docente Maaike Hennekam. 'En dat in drie dagen'. HNL voert dit project niet alleen uit. Zij hebben hulp vanuit Samen voor De Bilt en experts Trudie van Haaster en Astrid Nube, beide van het RecycleLAB in Bilthoven.