Het voltallige bestuur met tweede van links inleider Rutger Claassen.
Het voltallige bestuur met tweede van links inleider Rutger Claassen.

'Vrijheid in (neo-)liberale tijden' trekt volle zaal

Algemeen

Maandag 14 oktober opende de Bilthovense Kring voor Wijsbegeerte en Psychologie haar lezingencyclus 2019 - 20 met als rode draad 'De Paradox van de vrijheid'. Rutger Claassen, hoogleraar Politieke Filosofie & Economische Ethiek van de Universiteit Utrecht, verzorgde de eerste lezing. De grote zaal van Huize Het Oosten was met 100 bezoekers geheel gevuld met een sterk geïnteresseerd publiek.

Voorafgaande vroeg kringvoorzitter Wim van Werkhoven een minuut stilte voor het in augustus van dit jaar overleden bestuurslid Hans Kartman en werd Ebbe Rost van Tonningen voorgesteld als nieuw bestuurslid. Ook de zittende bestuursleden Johanna van Nieuwstadt, Eric van Kregten, Riemke Leusink en Warrie Schuurman werden voorgesteld.

Beschouwing
Prof. Rutger Claassen nam daarna de zaal mee in een historische beschouwing over de verhouding tussen de private en publieke domeinen als actueel, centraal-politiek en economisch thema. Afwisselend was in de geschiedenis de publieke macht dominant boven de private macht en omgekeerd. Hij citeerde historische denkers zoals Rousseau en Marx en kwam met actuele voorbeelden. In deze tijd wordt de publieke macht gedomineerd door private neo-liberale posities, met als illustratie, dat 1% rijke oligarchen ruim 50 % van het wereldinkomen en rijkdom bezitten. Na de pauze kwam een levendige discussie op gang over de vraag hoe het nu verder moet. De verslagen van deze en andere avonden komen op de website: www.bilthovensekring.nl

Volgend
De volgende lezing wordt gegeven op maandagavond 11 november door bestuurskundige dr. Wouter Mensink. Hij werkt momenteel voor het Sociaal en Cultureel Planbureau aan onderzoek over verduurzamingscontroversen en directe ervaringen met klimaatverandering. De titel van zijn lezing is 'De consument en het fair-trade-complex'. Belangstellenden zijn van harte welkom tegen betaling van een klein toegangsbedrag.