Logo vierklank.nl
De aanwezigen stemmen in met vervolgacties.
De aanwezigen stemmen in met vervolgacties.

Bewoners Waterweg De Bilt willen duurzamer wonen

Veel animo voor bijeenkomst straatgenoten: 'Een top-idee, dit!'

Zondag 6 oktober was het druk in 'De Oude Winkel' op de Waterweg in De Bilt. Op initiatief en uitnodiging van drie buren bogen zich ruim 50 straatgenoten over de vraag: hoe kunnen we onze huizen verduurzamen en wat kunnen we gezamenlijk doen.

Isoleren, zonnepanelen, gasloos, warmtepomp, wat kan er wel en niet in een huis van zo'n 100 jaar oud? En hoe betaal je het, wat levert het op en hoe regel je het allemaal? Drie buren uit de Waterweg bedachten, dat door het er samen eens over te hebben, niet iedereen zelf het wiel hoeft uit te vinden. Daarom organiseerden ze een bijeenkomst voor alle straatgenoten. En daar bleek genoeg animo voor, zelfs meer dan er plaats was in de zaal. Er was heel veel informatie, veel ruimte voor vragen en een plan hoe hiermee verder te gaan.

Informatie en expertise gedeeld
Een belangrijk onderdeel van de middag was de presentatie van BENG! (vrijwilligersorganisatie voor een energieneutraal De Bilt) met deskundige en praktische informatie en antwoorden op de vele vragen. Verder spraken er verschillende straatgenoten met speciale deskundigheid op het gebied van duurzaamheid en brachten anderen hun eigen ervaringen in. Zo was er zowel informatie over 'waar begin je' als over 'wat kan er nog meer' en werden veel concrete tips gedeeld. 'Dat nieuw dubbel glas zoveel scheelt met oud dubbel glas, ik had geen idee', was een opmerking. En ook: 'O ja natuurlijk, radiatorfolie, dat kan ik zo doen'.

Met straatgenoten
Om dit juist met straatgenoten te doen is de organisatoren goed bevallen. Initiatiefnemers Alies Vos en Iris Birnie daarover: 'Eerst dachten we breder, maar met de eigen straat bleek heel overzichtelijk en praktisch te zijn. Je komt elkaar toch al tegen, de drempel is lager en de sfeer is vanzelf informeel. De uitnodiging aan wat lantaarnpalen werkte goed als reminder'.

Hoe verder
De aanwezigen werden uitgenodigd om via intekenlijsten (mail)groepjes te vormen over een thema, zoals dubbel glas, vloerisolatie en een sedumdak. De deelnemers aan die groepen kunnen samen mogelijkheden onderzoeken, ervaring delen en offertes aanvragen. En collectief inkopen voor een gunstiger prijs. Op alle onderwerpen werd flink ingetekend, met zonnepanelen ruim op kop.

Voor de eigen straat zoiets organiseren? Voor informatie: energieke.waterweg@gmail.com

(Alies Vos)

Meer berichten