Logo vierklank.nl
Uiteindelijk wordt de toren 25 meter hoog.
Uiteindelijk wordt de toren 25 meter hoog.

Rover Crofts Groep bouwt zendtoren

door Walter Eijndhoven

Alweer voor de 62e keer vindt zaterdag 19 en zondag 20 oktober de Jamboree on the Air (JOTA) plaats. Tijdens dit grootse evenement proberen scouts van over de hele wereld contact met elkaar te leggen via zelfgemaakte zendtorens. De Rover Crofts Groep uit Bilthoven staat in Nederland bekend om haar hoge JOTA torens.

De JOTA is een communicatieweekend, waarbij verschillende technieken worden gebruikt om te communiceren. Wereldwijd proberen scouts met elkaar in verbinding te komen met behulp van amateurradio's.

Kappen
'Tijdens de 'Jamboree on the Air' proberen wij met andere scoutinggroepen van over de hele wereld in contact te komen', vertelt Stefan van der Grift, van de Rover Crofts Groep. 'Vrijdag 11 oktober begonnen wij met het bouwen van de 25 meter hoge toren. Daarbovenop komt dan nog de antenne van 15 meter hoog'. Maar voor het zover was, moesten de scouts nog bomen kappen in het bos. Samen met de boswachter werden enige bomen uitgezocht en omgekapt. Stefan: 'Natuurlijk kappen wij niet zomaar bomen in het bos. Dit gaat echt in samenspraak met de boswachter. Na het kappen versleepten wij de bomen naar ons terrein in het Heidepark en kon het werk beginnen'.

Uitzicht
Drie dagen lang wordt met een aantal scouts hard gewerkt aan de toren, van 8.00 uur 's ochtends tot maximaal 22.00 uur 's avonds. 'Vorige jaren maakten wij, met behulp van hout en touw, twee spanten die op de grond zijn uitgelegd en aan elkaar worden verbonden als de toren rechtop staat. Dit jaar hebben wij een iets andere manier van bouwen, waarbij wij de toren nu al kantelen en deze daarna omhoog hijsen', legt Stefan uit. 'Donderdag komt de antenne op de toren en is alles klaar voor het weekend'.

Tijdens de JOTA klimmen wij in de toren en van daaruit heb je een mooi uitzicht. De toren heeft een platform op 25 meter hoog en je kijkt over de bomen naar Baarn, Hilversum, Amersfoort, Utrecht en Zeist'.

Regio
Het echte weekend vindt plaats op 19 en 20 oktober. Dan proberen alle scoutinggroepen met elkaar in contact te komen door middel van radiosignalen, die via antennes op de toren worden verstuurd en ontvangen. Op zaterdag 19 oktober organiseert de Rover Crofts Groep een activiteit voor scoutinggroepen uit de hele regio, de gehele Utrechtse Heuvelrug, waarbij de JOTA natuurlijk centraal staat en 's avonds volgt een barbeque. Zondagmiddag hebben scoutingleden de kans om gezekerd en onder toezicht naar het observatieplatform te klimmen. Na alle activiteiten in het weekend blijft de toren nog een week staan, waarna deze weer wordt afgebroken.

Meer berichten